Hlavní obsah

Kamióny nesmí v pátek večer na dálnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pátek 13. července byl první den, kdy kamióny nesměly vyjet na silnice odpoledne. Opatření platí podle silničního zákona o prázdninách. Minulý pátek byl ale státní svátek, a tak řidiči kamiónů pravidlo pocítili až dnes.

Článek

Kamióny težší 7,5 tuny musejí v pátek přerušit jízdu od 17. do 21. hodin. Většina z nich tu dobu přečká na dálničních odpočívadlech. Na silnice mohou jen vozy těžší 7,5 tuny, které přepravují rychle se kazící potraviny, například mražené zboží, nebo živá zvířata.

TV Nova uvedla, že většina dálničních odpočívadel byla přeplněná. Hlavní tah D1 není na náhlé odstavení množství vozů připravený. Kamióny tam stojí čtyři hodiny, poté mohou pokračovat v jízdě.

"Pátek třináctého skutečně přinese smůlu všem řidičům, kteří budou potřebovat natankovat benzín v blízkosti dálnic. Problém je v tom, že chybí při běžném provozu minimálně 2000 parkovacích ploch pro kamióny, a toto pro evropskou dopravu mimořádné opatření tuto skutečnost ještě umocní," řekl ČTK mluvčí Česmadu Martin Felix.

Ministerstvo chce zákaz zpřísnit

V noci mohou kamióny opět vyjet. Stát musí opět v sobotu od sedmi do třinácti hodin a pak opět v neděli od 13 do 22 hodin. Zákon tak reaguje na to, že  v dané době jsou dálnice kvůli cestám lidí na dovolenou plné aut.

Ministerstvo dopravy chce novelu, která platí od loňského července, zpřísnit. Do 1. července 2006 nesměly kamióny na silnice po celý víkend a vyjet mohly až v neděli v deset hodin večer.

Anketa

Myslíte si, že by se měl zpřísnit zákaz jízdy kamiónů o víkendu?
Ano, neměly by jezdit celý víkend
88,1 %
Ne, dosavadní zákaz je dostatečný
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18876 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám