Hlavní obsah

Inspekce našla prošlé maso v pražské Delvitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla ve středu v supermarketu Delvita v Mazancově ulici v Praze několik desítek kilogramů masa, které mělo prošlé datum použitelnosti. Inspekce nyní zkontroluje všechny pražské prodejny. Prodejny Delvity nedávno převzala společnost Billa.

Článek

"Inspektoři nařídili zlikvidovat 44,6 kilogramů masa, které nebylo vhodné ke spotřebě. Buď mělo prošlé datum použitelnosti nebo vykazovalo barevné změny a známky oslizlosti," sdělil mluvčí inspekce Ivo Klemeš.

Společnost Billa, která supermarkety vlastní, se za chybu omluvila. "Vedení společnosti Billa je o celé záležitosti informováno a všem zákazníkům se omlouvá. Z kontroly učiněné přímo ve zmíněné prodejně vyplývá, že došlo k chybě konkrétního pracovníka," řekla mediální zástupkyně společnosti Beata Bartošová. Firma slíbila se SZPI spolupracovat.

Jiné datum spotřeby

Inspektoři také zjistili nedostatky jak přímo na prodejně, tak i v přípravně masa. Pracovníci maso balili 10. července, na etiketu ale dávali datum 11. července.

SZPI chce zjistit, jestli jde jen o selhání pracovníků v jednom obchodě, nebo jde o "obchodní politiku" řetězce. "Již zjištění z dnešní další kontroly na provozovně Delvita Budějovická v Praze prokázala používání kuřat s prošlým datem použitelnosti ke grilování," řekl Klemeš.

Ráno pracovník společnosti sice vytřídil v prodejním regálu maso, ale zůstaly tam dva balíčky vepřové pečeně bez kosti, které byly ve stádiu počínajícího rozkladu.

Inspektoři veškeré špatné maso zakázali dál zpracovávat a nařídili jeho veškerou likvidaci v kafilerii.

První případ v Juliu Meinlovi

Kauza prodeje zkažených potravin byla v Česku už na konci roku 2005. Tehdy se v tehdejší prodejně Julius Meinl v Českých Budějovicích objevily v prodeji zkažené uzeniny a sýry. Policie tehdy obvinila dva manažery prodejny, že prodavačky naváděli, aby v den konce spotřební doby uzeniny znovu balily s jiným datem a dávaly zpět do prodeje.

Prodavačky je musely omývat v octové vodě, potírat olejem a poté prodávat. Soud počínání ohodnotil jako přestupek, policie jej ale stále vyšetřuje a kauza půjde znovu k soudu.

Prodejny Julius Meinl na českém trhu už nepůsobí, převzala je společnost Ahold a jsou z nich obchody Albert.

Anketa

Viděli jste někdy v obchodě, kde nakupujete, zkažené maso?
Ano, omylem jsem ho dokonce koupil/a
35,6 %
Ano, proto jsem se masu v daném obchodě vyhnul/a
26,1 %
Ne, zatím se mi to nestalo
22,1 %
Ne, ale je možné, že jsem to nepoznal/a
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám