Hlavní obsah

Výběr peněz u pokladny brzy umožní víc obchodníků

Právo, Jakub Svoboda
PRAHA

Již při letošních předvánočních nákupech bude moci většina klientů domácích bank využít novou službu cashback, což je výběr menší částky peněz u pokladny obchodníka při platbě kartou. Celoplošné zavedení cashbacku v ČR se bude týkat především velkých obchodních řetězců, postupně by se však měl rozšířit i do menších prodejen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Většina bank v České republice nabídne službu cashback na podzim letošního roku," řekla Právu manažerka Visa Europe pro ČR Jana Lvová. Rychlé rozšíření cashbacku u svých karet pak předpokládá i konkurenční asociace MasterCard.

Cashback, který je alternativou k výběrům peněz z bankomatů nebo na pobočkách, umožňuje již od loňska ČSOB v prodejnách Hypernova a Albert. Už příští týden by jej chtěla naplno spustit i Česká spořitelna (ČS), jména obchodníků ale zatím tají. Banka se podle dřívějších informací chystá nabídnout službu ve spolupráci s pěti obchodními řetězci, přičemž jedním z nich by měl být Interspar.

Klíčový bude souhlas vydavatelské banky

Pokud by se třem největším bankám v zemi - České spořitelně, ČSOB a Komerční bance - podařilo vyjednat cashback se všemi partnery z řad obchodníků, hotovost při platbě kartou by vydávalo asi 90 procent prodejen vybavených karetními terminály.

ČS nabídne cashback celoplošně všem držitelům platebních karet v ČR bez ohledu na to, kdo je vydavatelem platební karty. Nakupující budou moci se svými platebními kartami vybrat až 1500 korun při nákupu nad 300 korun. Jestli bude služba funkční i pro neklienty ČS, však záleží na tom, zda jim ji povolí jejich banka.

Dolní hranice výběru nebude omezena. Poplatek za něj by měl činit u ČS čtyři koruny, tedy o dvě koruny méně než u výběru ze spořitelních bankomatů. Ve vyspělých ekonomikách, kde je cashback rozšířený a velmi populární, se ale za něj zpravidla neplatí nic. Ve Velké Británii cashback funguje už téměř dvacet let, v USA jej využívá více než polovina majitelů debetních karet.

ČSOB společně s Poštovní spořitelnou poskytují službu zdarma, jinak jsou podmínky obdobné jako u ČS. Nicméně cashback v podobě, v jaké se jej chystá nabídnout ČS, bude z pohledu asociace MasterCard první v ČR a celé Evropě.

"Unikátnost řešení České spořitelny totiž spočívá nejen v tom, že je celoplošné, ale že bude služba nabídnuta jak všem držitelům debetních karet, tak poprvé také všem držitelům karet kreditních, kterých už je podle kvalifikovaných odhadů v České republice 2,5 miliónu," sdělil Právu generální ředitel MasterCard Europe pro ČR a Slovensko Ján Čarný.

Přípravy vrcholí

Komerční banka plánuje zavést cashback na konci letošního roku. Stejně jako v případě HVB Bank a Živnostenské banky, které novou službu spustí po dokončení fúze příští rok na jaře, budou cashback moci využívat i klienti jiných bank.

"Služba bude pro klienty, kteří mají jak karty Visa, tak MasterCard. Službu nabídneme všem obchodníkům a obchodním řetězcům, kteří s námi spolupracují či budou chtít spolupracovat," řekla Právu mluvčí HVB Bank Petra Kopecká.

Možnost zavedení cashbacku u debetních i kreditních karet zvažuje už i Citibank. Raiffeisenbank žádné vlastní terminály u obchodníků nemá, cash back však chce ke svým kartám nabízet. Čeká tedy na to, až ostatní banky umožní přístup k němu i klientům jiných bank.

Výběr hotovosti na pokladnách umožňuje nyní kromě Hypernova a Alberta také prodejce elektroniky Datart. Tato služba je však určena pouze majitelům úvěrových Datart karet. Výběr přitom není vázán na nákup a zákazník si může vybrat od 200 do 5000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám