Hlavní obsah

Euro trhlo vůči dolaru nový rekord

Na nový rekord se v úterý dostala evropská měna, která v posledních dnech stoupala vzhůru. Euro k dolaru odpoledne vystoupilo až na 1,373 USD/EUR a překročilo tak předchozí rekord z 27. dubna, který činil 1,3682 USD. V pondělí v New Yorku euro skončilo na 1,3623 USD.

Článek

Investoři nejsou nyní dolaru nakloněni kvůli snižujícímu se rozdílu mezi výší úrokových sazeb v Evropě a Spojených státech.

Trhy všeobecně očekávají, že americká centrální banka letos již sazby měnit nebude, zatímco v dalších zemích sazby porostou. Dolar měl doposud ve srovnání s ostatními hlavními měnami mnohem vyšší úrokové sazby, což lákalo zájem investorů. Vyšší úroky zvyšují výnosnost jmění a zájem o danou měnu tak roste.

Úrokové sazby v USA nyní činí 5,25 procenta. Evropská centrální banka ponechala minulý týden sazby na čtyřech procentech, prezident ECB Jean-Claude Trichet však naznačil, že po prázdninách úroky porostou. Další růst sazeb se do konce roku čeká i v Británii a Japonsku. Úroky dnes poprvé po roce zvýšila i kanadská centrální banka, a to na 4,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám