Hlavní obsah

Brusel znovu kritizoval stav českých veřejných financí

– BRUSEL

Česko v úterý v Bruselu podle očekávání opět sklidilo kritiku za stav veřejných financí. Ministři financí Evropské unie vyzvali českou vládu, aby zpřísnila rozpočtovou politiku, která by umožnila snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP v co nejbližší době.

Článek

"Česko nedodržuje opatření, která slíbilo, a nepodniká nové potřebné kroky," řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia. Podle něj za současnou rozpočtovou "krizi" může jednoznačně nárůst mandatorních výdajů, ale i povolební nejistota, kdy se Česko na dlouhou dobu ocitlo bez akceschopné vlády.

Úterní kritika není překvapením. Navíc jde jen o její první část. Češi se dostali do problémů zejména kvůli tomu, že politici napříč politickým spektrem před loňskými volbami neodolali rozdávání takzvaných volebních dárečků a neváhali utrácet za jednorázové navýšení nejrůznějších sociálních dávek. Značně tak přispěli k růstu rozpočtového deficitu, který by měl letos vystoupit ke čtyřem procentům HDP. ČR se přitom zavázala, že schodek nepřekročí 3,3 procenta HDP.

Po kritice Evropské komise, jež přišla s hodnocením konvergenčního programu, který jakýmsi plánem země při přechodu na euro, se očekávaně objevila i kritika ministrů financí. Ta navíc bude pokračovat na podzim, kdy budou šéfové státních pokladen schvalovat soubor doporučení, který by měl ČR přivést zpět na "správnou trať".

ČR je s veřejnými financemi mezi posledními šesti v EU

Z nedávno zveřejněné zprávy Evropské komise vyplývá, že Česká republika nadále patří mezi šest členských zemí s nejrizikovějším výhledem veřejných financí. Spolu s Maďarskem navíc bude na konci roku 2008 jedinou zemí v Evropské unii, která budou mít rozpočtový deficit vyšší než tři procenta HDP. Maďaři jsou na tom nyní výrazně hůře; zvedli však již bolestné reformy, k nimž Češi těžkopádně spějí - a to navržená opatření nepatří k "bolestným" z celoevropského pohledu.

Současné vláda se snaží reformy prosadit; tím však reformní snažení Česka nemůže podle Bruselu skončit. ČR se totiž ještě musí vypořádat se stárnutím populace, které ho ohrožuje opět téměř nejvíce v EU. Penzijní reforma navíc patří k daleko složitějším a komplexnějším než omezování rozpočtových výdajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám