Hlavní obsah

EK dala Telefónice jednu z nejvyšších pokut v historii

BRUSEL

Španělská telekomunikační společnost Telefónica musí podle rozhodnutí Evropské komise zaplatit 152 miliónů eur, což je v přepočtu 4,4 miliardy korun. Je to druhá nejvyšší suma, kterou kdy komise nařídila zaplatit za zneužití dominantního postavení. Důvodem je to, že na španělském trhu nedala dostatečný prostor konkurenčním firmám na trhu s ADSL.

Článek

Firma se proti pokutě odvolá. Suma je sice vysoká, tamní analytici ale tvrdí, že ještě větší ránu to znamená pro pověst společnosti. Kvůli praktikám firmy museli její konkurenti nabízet dražší služby a lidé ve Španělsku tak za připojení přes ADSL platili až o pětinu více než obyvatelé jiných zemí Evropské unie.

"Prostor, který dala Telefónica svým konkurentům, zvedlo nejen jejich náklady, ale významně poškodilo i spotřebitele," uvedla eurokomisařka Neelie Kroesová. Podle ní utrpěla i celá ekonomika.

Pokuta pro Telefóniku je vůbec druhou nejvyšší v historii Evropské unie, která byla udělena pro zneužití dominantního postavení na trhu a vůbec nejvyšší pro telekomunikační společnost. Za zneužití dominantního postavení dostal vyšší pokutu jen Microsoft.

EK v posledních měsících udělila několik pokut v řádech stovek miliónů eur. Ty nejvyšší se týkají kartelů a dohod o cenách. Například v lednu EK rozhodla, že pět výrobců výtahů dostane za dohody o cenách pokutu 992 miliónů eur. To je v přepočtu asi 27,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

EK dala výrobcům výtahů rekordní pokutu

Evropská komise dala ve středu pěti výrobcům výtahů za dohody o cenách pokutu 992 miliónů eur. To je v přepočtu asi 27,7 miliardy korun. Jde o nejvyšší pokutu...

Výběr článků

Načítám