Hlavní obsah

Experti varují: elektřina může zdražit až o čtvrtinu

Podle analytiků se příští rok můžeme dočkat skokového nárůstu cen, a to až o čtvrtinu. Důvodem je srovnávání cenové hladiny s Evropskou unií. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman však od burzy skokové zdražení o desítky procent neočekává.

Článek

Na německém trhu se nyní jedna megawatthodina s termínem dodání v roce 2008 obchoduje za téměř 56 eur. To je zhruba o 30 procent více, než za kolik nakupují velkoobchodníci v Česku. Podle analytiků přinesla první impulz k růstu nedávná aukce elektřiny na Slovensku, při níž stoupla velkoobchodní cena na 62 eur za megawatthodinu.

Na energetické burze se od 17. července bude nejprve nabízet elektřina s dodávkou v posledních třech měsících letošního roku. Teprve od 25. července budou moci obchodníci nakoupit elektřinu i na roky 2008 a 2009. Krátkodobě se tak může elektřina prodávat i za nižší ceny.

 "Spotřebitel nyní opravdu pocítí, zda byla v ČR tužší zima nebo teplejší léto, či zda vypadl jeden blok Temelína nebo se zhroutil systém emisních povolenek," řekl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Dosud neměly tyto vlivy na cenu elektřiny bezprostřední efekt.

S elektřinou jako s benzínem

Cena elektřiny se tak bude měnit častěji a odpadnou každoroční jednorázové cenové šoky. "Všichni považujeme za normální, že se cena benzínu mění skoro každý den. S elektřinou to teď bude podobné. Někdy ji nakoupíme výhodně, jindy ne," uvedl Říman. Jenže i podle největšího výrobce se ceny zvednou na odhadovanou úroveň a nebude záležet na druhu obchodování. [celá zpráva]

Na burze se bude tvořit cena tzv. silové elektřiny, která tvoří zhruba 40 procent ceny pro koncové zákazníky. Druhou část ceny, kterou tvoří poplatky za přenos a distribuci, stanovuje regulační úřad.

Reklama

Související články

ČEZ připravuje rekordní zdražení elektřiny

Velkoobchodní ceny elektřiny v roce 2008 stoupnou na 52 až 54 euro za megawatthodinu, což je v průměru meziroční zdražení o 24 procent. Vyplývá to z odhadu...

Výběr článků

Načítám