Hlavní obsah

Turisté v ČR utratí v průměru 1650 Kč za den

PRAHA

Zahraniční turisté utrácejí v České republice v průměru 1650 korun za den. Na špičce žebříčku jsou Irové, kteří za zboží a služby platí 2800 korun denně, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK pro ministerstvo pro místní rozvoj.

Článek

Celá polovina turistické útraty padne na stravování a ubytování, 16 procent na dopravu a 12 procent na zábavu. Z průzkumu také vyplývá, že do České republiky loni dorazilo téměř devět milióonů turistů. To je zhruba o 2,5 milióonu více, než uvádí Český statistický úřad.

Rozdíl je podle ředitele STEM Jana Tučka dán tím, že ČSÚ počítá pouze turisty v hromadných ubytovacích zařízeních a nikoli v soukromí u přátel a příbuzných. Znamená to tedy, že téměř třetina všech turistů v ČR se ubytovává v soukromí. Více než turisté, kteří jsou definováni tím, že zůstávají minimálně jednu noc, utrácejí v ČR jednodenní návštěvníci. Těch přijelo loni 9,5 milióonu. Jednodenní návštěvníci na území ČR nechají v průměru 1850 korun za pobyt.

Své peníze utrácejí jinak než turisté, neboť 40 procent jejich útraty jde na nákupy. Následuje doprava a stravování. Mezi jednodenními návštěvníky vedou Nizozemci s útratou téměř 4000 korun. Rekord však drží mezi turisty 24letý Brit, který odhadl své denní výdaje na 50 .000 korun. Většina peněz šla na hotel, stravování a zábavu.

Ještě více v Praze rozhazoval 35letý Němec, který zde byl na obchodním jednání a zdržel se pouze jeden den. Na nákupech v pražských obchodem utratil 75 .000 korun.

Na sever se jezdí nakupovat

Co se týče měst, v oblíbenosti vede tradičně Praha, kam jezdí více než třetina všech zahraničních hostů. Následuje Brno se sedmi procenty, Plzeň a Cheb se čtyřmi a Varnsdorf, Znojmo, Aš a Folmava se třemi procenty. Jestliže ze všech návštěvníků vyčleníme pouze turisty, získá Praha dvoutřetinový podíl a do žebříčku za Brno a Plzeň proniknou turisticky atraktivní Karlovy Vary a Český Krumlov.

Podle regionů se liší i důvody návštěvy, které návštěvníci udávali. Například v Ústeckém kraji je na prvním místě nákup, za kterým tam jezdí více než dvě třetiny všech hostů. V Praze si téměř stejný podíl drží rekreace a zábava, druhým nejčastějším důvodem pro návštěvu Prahy jsou pracovní povinnosti.

Celkem devizové příjmy z cestovního ruchu přesáhly loni 113 miliard Kč. Z cestovního ruchu žije v České republice přímo či nepřímo téměř 14 procent obyvatelstva a podle odhadů bude tento podíl činit v roce 2013 až 20 procent. Na HDP se turismus podílí 3,1 procenta, tedy více než například zemědělství. Nejvíce do ČR jezdí Němci, Poláci a Slováci. Pokud se počítají pouze turisté, vedou Němci následováni Brity a Slováky. Průzkum se uskutečnil na 18 hraničních přechodech, na nádražích a na letišti v Praze. Zúčastnilo se ho 60 .000 respondentů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám