Hlavní obsah

Ruský Gazprom údajně usiluje o podíl v ÖMV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Ruský státní podnik Gazprom, který má monopol na export zemního plynu z Ruska, by chtěl získat podíl v rakouské ropné a plynárenské skupině ÖMV. S odvoláním na zdroje z odvětví to ve čtvrtek uvedl rakouský týdeník News. ÖMV chce být předním aktérem na trhu střední Evropy a nyní se snaží o získání většího vlivu v maďarské skupině MOL, vlastníkovi slovenského Slovnaftu.

Článek

Rakouský stát drží v ÖMV 31,5 procenta akcií. Dalších 17,6 procenta má firma International Petroleum Investment (IPIC) z arabského Abú Zabí, zbytek se obchoduje na burze.

Rakouský ministr financí Wilhelm Molterer prostřednictvím mluvčího týdeníku News vzkázal, že prodej státního podílu je teoreticky možný. "V současné době to však na programu není a v naší koaliční dohodě se to ani nepředpokládá," řekl ministr.

Magazín rovněž uvedl, že Gazprom jedná o podílu v ÖMV s IPIC. Zástupce arabské firmy to však popřel.

Informace, že by se Gazprom ucházel o získání rakouského státního podílu v ÖMV, odmítla i státní investiční agentura ÖIAG. "Nemáme o tom žádné informace a neangažujeme se v tom - je to všechno jen čistá spekulace.

ÖMV podepsala minulý měsíc s Gazpromem dohodu o spolupráci na rozvoji středoevropského předávacího centra zemního plynu v Baumgartenu blízko slovenských hranic. Z této stanice hodlají oba partneři udělat nejdůležitější zařízení svého druhu v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám