Hlavní obsah

Klaus uvedl film, podle kterého je globální oteplování podvod

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus neoblomně pokračuje v boji proti, jak jim sám říká, "ekologickým extremistům". Ve čtvrtek odpoledne uvedl v pražském kině Blaník promítání kontroverzního filmu "Velký podvod s globálním oteplováním", který zpochybňuje tvrzení, že probíhá globální oteplování, které je především následkem lidských aktivit.

Článek

Snímek promítlo Centrum pro ekonomiku a politiku, které založil sám Klaus.

Film, v originále "The great global warming swindle", natočil bristký režisér Martin Durkin, který se sám označuje za marxistu.

V britském snímku vystupují vědci, ekonomové, politici a spisovatelé, které spojuje jejich skepticismus vůči názoru většiny světové vědecké komunity. Ta tvrdí, že planeta se otepluje a to do souvislosti se skleníkovými  plyny pocházejícími z průmyslové výroby a dopravy. Podle reklamy, která film propaguje, je globální oteplování "největším podvodem moderní doby".

Film vyvolal i kritiku učinkujících vědců

"Velký podvod s globálním oteplováním" vyvolal po svém prvním promítnutí ve Velké Británii letos v březnu rozsáhlou kritiku tisku i odborníků.

Film kritizuje mimo jiné také závěry Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) při OSN. Podle panelu je velmi pravděpodobné, že za vzestupem teploty na planetě jsou skleníkové plyny, které jsou důsledkem lidské aktivity. John T. Houghton, viceprezident Vědecké pracovní skupiny IPCC od roku 1988-2002, uvedl, že program je"směsicí pravd, polopravd a lží, které byly shromážděny jen kvůli tomu, aby diskreditovaly vědu o globálním oteplování".

S kritikou přišli dokonce i někteří vědci, kteří ve snímku vystupují. Profesor fyzické oceánografie na proslulém americkém Massachusetts Institute of Technology Carl Wunsch obvinil Drukina z manipulace s jeho názory. Natočené interview podle něj sestřihal režisér tak, že vědec v pořadu vystupuje, jako by prezentoval přesný opak toho, co si ve skutečnosti myslí.

Ředitel dánského národního vesmírného centra Eigil Friis-Christensen, jehož graf ohledně vlivu solární aktivity na zemské klima byl v dokumentu použit, se proti jeho použití ohradil. Podle něj byly části grafu postaveny na uměle vyrobených informacích. Na rozdíl od autorů snímku odmítl vyloučit, že by skleníkové plyny nepřispívaly ke globálnímu oteplování.

Podle Klause je globální oteplování mýtus

Klaus je svým kritickým postojem ke snahám zamezit globálnímu oteplování dobře znám. Letos v březnu označil v odpovědích na otázky amerického Kongresu globální oteplování za mýtus a environmentalismus za náboženství.

V květnu představil svoji knihu "Modrá, nikoliv zelená planeta", ve které tvrdí, že je ohrožena svoboda a ne klima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám