Hlavní obsah

Česko bude mít dál nižší DPH na bydlení

BRUSEL

Evropská komise začátkem července prodlouží Česku výjimku na sníženou, pětiprocentní sazbu DPH na výstavbu bytů do roku 2010. Komisaři by o prodloužení výjimky měli hlasovat 4. července. Prodloužení výjimky o pár let odvrátí zdražení bytů, které mělo nastat začátkem příštího roku.

Článek

O prodloužení výjimky ve Sněmovně již mluvil ministr financí Miroslav Kalousek. Podle dosavadních předpokladů mělo od příštího roku zůstat v nižší sazbě jen sociální bydlení, ostatní domy a byty měly podléhat sazbě 19 procent.

Česko mělo od Bruselu výjimku nižšího DPH na stavbu domů do letošního roku. Politici se ji snažili prodloužit do roku 2015. Neočekávali ale, že by jim Brusel vyhověl, proto po vzoru jiných zemí schválili definici sociálního bydlení, na které se vztahuje sazba pěti procent.

Definice sociálního bydlení, kterou vláda schválila, je velmi široká, aby se do ní vešla většina stavěných domů a bytů. Sociálním bydlením jsou podle těchto kritérií byty s výměrou do 120 metrů čtverečních a domy do 350 metrů čtverečních.

Zařazení výstavby nových domů do vyšší sazby DPH mělo přinést výrazné zdražení. Například ceny nových rodinných domů měly stoupnout o statisíce nebo dokonce o milióny korun.

Podle analytiků je to výborná zpráva

Podle náměstkyně ministra financí Dany Trezziové by komise mohla výjimku schválit s konečnou platností na podzim. "Jelikož to ale nevíme jistě, tak necháváme v současném návrhu daňových změn i definici sociálního bydlení," řekla. V případě prodloužení výjimky by pak MF podle ní iniciovalo novelu zákona, která by posunula účinnost definice sociálního bydlení až na leden 2011.

Návrh daňových změn, který v současné době projednává Sněmovna, obsahuje rovněž zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent. Pokud návrh projde, pak podle Trezziové bude bytová výstavba zdaněna devíti procenty.

Podle analytičky Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance je prodloužení výjimky pro ekonomiku výborná zpráva. "Nedojde k pokroucení trhu nemovitostí, jaké by hrozilo v případě zvýšení DPH. Lidé by totiž stavěli záměrně uměle menší byty a domy, aby se dostali do definice sociálního bydlení, " dodala analytička. Je to také podle Šichtařové výborná zpráva pro domácnosti, banky i stavební firmy. Zájem o výstavbu bude stále trvat.

Případné mírné zdražení nemovitostí, s nímž se počítalo, se podle analytičky odkládá. "I kdyby bývalo došlo ke zvýšení DPH, stejně by postihlo jen menší část domů a bytů, protože většina by spadala do definice takzvaného sociálního bydlení," dodala.

Mluvčí stavební společnosti Skanska CZ Ondřej Šuch uvedl, že zájemci o nové bydlení se tak nyní budou moci rozhodovat bez velkého časového tlaku. Developerské společnosti přitom lákaly klienty, aby si koupili byt či dům ještě nejpozději v tomto roce, dokud se na ně uplatňuje ještě nízká sazba.

V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů čtverečních.

Reklama

Výběr článků

Načítám