Hlavní obsah

Nehledat práci a žít z podpory je nemorální, soudí Češi

Právo, vav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Lidem se nelíbí ani zaměstnávání načerno Češi považují za morálně nepřijatelné, když někdo nehledá práci a chtěl by žít jen z podpory a darů. Jako morálně nepříliš přijatelné je i zaměstnávání lidi načerno. Nesouhlas budí také to, když podnikatelé neplatí za své pracovníky daně a odvody. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Článek

Radost z výsledků ankety by měl mít především ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Ministr totiž chystá opatření, podle kterého by lidé, kteří jsou bez práce déle než rok, museli vyžít jen z existenčního minima.

Samostatně žijící nezaměstnaný by tak po roce musel vyjít s částkou 2020 korun měsíčně. Rodina se dvěma dětmi do šesti let, kde ani jeden z partnerů nepracuje, by od státu dostala 7240 korun měsíčně. Kromě toho by jim obec ještě proplácela bydlení.

Toto opatření chce dokonce zařadit do vládního balíku reforem. "Člověk, který je více než 12 měsíců bez práce, bude automaticky dostávat jen existenční minimum," říká ministr.

Jestliže návrh projde, bude to nejtvrdší zásah proti zneužívání sociálních dávek v posledních deseti letech.

Kdo je vlastně flákač

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach Nečasův návrh okamžitě napadl s tím, že se jedná o rezignací na odpovědnost státu. Poukázal na to, že dlouhodobě nezaměstnaní nejsou jen chroničtí flákači.

"Je to rezignace ministerstva práce a sociálních věcí na odpovědnost, protože tím zahrnujeme mezi takzvané ‘nefachčenky' i lidi, kteří jsou objektivně dlouhodobě bez zaměstnání, jako jsou například rodiče s malými dětmi, lidé se zdravotním postižením, absolventi nebo například lidé ve věku nad 50 let," řekl.

Česko má podle ČTK téměř nejvyšší podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celé Evropy -53,6 procenta. Statistika však současně potvrzuje, že jen každý čtvrtý dlouhodobě nezaměstnaný překročil věk padesát let.

Více než polovina dlouhodobě nezaměstnaných jsou naopak lidé do 40 let. Naprostá většina z nich však nemá ani maturitu. Námitky proti tak razantnímu postupu MPSV mohou mít i někteří lidovečtí poslanci.

Lidé soudí podle osobní zkušenosti

Za morálně nepřijatelné považují Češi především ty jevy, se kterými mají nějakou osobní negativní zkušenost, či jevy, které by bezprostředně mohly ohrozit jejich život či život společnosti, soudí sociologové. Proto na prvním místě nepřijatelného jednání se ocitla jízda autem v opilosti.

 To, že otázky spojené se zaměstnáváním zaujaly rovněž první místa v morálním žebříčku jednání, podle některých politologů potvrzuje, že pokud by vláda garantovala, že zpřísněná sociální opatření se skutečně dotknou jen tzv. černých pasažerů a nikoli právě lidí po padesátce, maminek s malými dětmi, obavy z reforem by se mezi občany výrazně snížily.

To je však, jak tvrdí ČSSD, něco, co vláda právě garantovat nemůže.

Žebříček morální přijatelnosti chování Čechů
Odmítáv %
Řídit opilý67
Nehledat si práci63
Lhát v žádosti o podporu60
Kouřit marihuanu58
Poprat se s policií57
Zaměstnávat načerno46
Vzít úplatek46
Hrát karty o peníze37
Koupit něco kradeného36
Jezdit načerno36
Být nevěrný(á)35
Dát úplatek34
Nechat si nalezené peníze32
Nepřiznat vše k zdanění28
Lhát z prospěchu24
Zabít zloděje24
Uplatnit euthanasii21
Zabít v sebeobraně21
Opít se ze žalu16
Rozvést se15
Z radosti se opít13
Využít známostí9
Líbat se na veřejnosti9

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám