Hlavní obsah

Ford plánuje obří investici na Slovensku, ve hře je ale i Česko

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Americká automobilka Ford Motor Company údajně zvažuje výstavbu závodu za několik desítek miliard korun v průmyslovém parku u obce Kechnec na východním Slovensku. Jak napsaly slovenské Hospodárske noviny, o investici se rozhodne v září a ve hře jsou stále také Česko, Rumunsko, Bulharsko a Chorvatsko.

Článek

Starosta obce Jozef Konkoly jednání s velkou firmou potvrdil, ale neprozradil její jméno. "Je to renomovaná světová značka, která plánuje na východě Evropy vyrábět osobní auta vyšší třídy," řekl Konkoly o investorovi. Továrna by podle něho vytvořila stovky pracovních míst.

"Žádná oficiální jednání s Fordem v současnosti neprobíhají," řekl ale ve středu po zasedání vlády ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Dodal, že se zástupci této automobilky hovořil v dubnu, kdy jim nabídl možnost investovat na Slovensku.

Ford už má v Kechneci zastoupení. Společně s německou společností Getrag zde montuje převodovky.

Ford už před rokem potvrdil, že zvažuje postavení nového závodu v regionu střední a východní Evropy. Pokud si vybere Slovensko, bude to už čtvrtá automobilka, která u našeho východního souseda bude mít svůj závod. V Bratislavě působí Volkswagen, u Žiliny Kia a u Trnavy PSA/Peugeot Citroen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám