Hlavní obsah

Útraty domácností drží ekonomiku v rychlém tempu

PRAHA

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,1 procenta. Udržela tak rychlé tempo růstu z posledního čtvrtletí roku 2006. Hospodářství táhly vzhůru především výdaje domácností na konečnou spotřebu. V loňském prvním čtvrtletí vzrostl hrubý domácí produkt podle zpřesněných údajů o 6,6 procenta.

Článek

"Je to dobrý výsledek," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Výsledek ho nepřekvapuje, i když očekával o něco vyšší číslo vzhledem k růstu průmyslové výroby, stavebnictví a spotřeby obyvatel. "Všechna ta čísla byla velmi vysoká, takže se to muselo projevit v agregátním růstu," dodal.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka nyní sklízíme plody předchozích investic a práce. "Ale i zde platí, že se není dobré všechnu sklizeň sníst a je potřeba myslet, co budeme sít v příštím roce," upozornil. Podle něj za celý letošní rok poroste ekonomika o 5,5 procenta po loňském růstu o 6,4 procenta.

Česko je co do tempa růstu ekonomiky ve střední Evropě za Slovenskem a Polskem. Slovensko se pyšní v 1. čtvrtletí růstem o 8,9 procenta, Polsko o 7,4 %. "Aby ale čísla byla plně srovnatelná, musíme si uvědomit, že v české ekonomice je nejvyšší životní úroveň ze všech zemí regionu. A již jednou vysoký základ se zvyšuje obtížněji než základ nízký," upozorňuje analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Loni česká ekonomika rostla stejně jako v roce 2005 o 6,4 procenta. V prvním čtvrtletí loni stoupla o 6,4 procenta. Dosud nejrychleji ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí 2005, a to o 6,7 procenta.

Růst HDP v Česku (v %)
2003200420052006
3,64,26,16,4

Tahounem ekonomiky jsou domácnosti. Jejich výdaje reálně meziročně vzrostly o 6,7 procenta, což je nejvíce za déle než 3 roky. Lidé přitom nejvíce peněz vynakládají na pořízení bydlení a na auta. To jsou také oblasti, kde se dá velmi snadno zadlužit. "Ekonomika je zhruba 0,6 procentního bodu nad potenciálem, což tlačí na růst cen," upozornil na růst inflačních tlaků ekonom Aleš Michl. [celá zpráva]

"Varovné je, že výrazně zpomalil růst investic. V případě strojů a zařízení došlo dokonce k propadu o téměř sedm procent. To naznačuje, že potenciál ekonomiky nebude mít příliš prostoru k výraznější akceleraci," upozornil Pikora.

Zahraniční obchod podle něj již také není motorem ekonomiky. Důvodem je zcela odlišný vývoj obchodu v běžných a stálých cenách. Ve stálých cenách rostl dovoz rychleji než vývoz, zatímco v běžných cenách to bylo obráceně.´

Finance i ČNB věští zpomalení

České ministerstvo financí ve své nejnovější makroekonomické prognóze předpovídá ve srovnání s loňskem zpomalení tempa. Podle něj růst ekonomiky v letošním roce dosáhne 5,3 procenta. Tato prognóza však byla aktualizovaná směrem nahoru: v předchozí prognóze bylo totiž ministerstvo zdrženlivější a odhadovalo pětiprocentní růst.

Odhad koncem dubna zvýšila i Česká národní banka. Ta soudí, že HDP letos vzroste o 4,9 až 6,5 procenta a v příštím roce o 3,8 až 6,8 procenta. Ještě v lednu banka očekávala letošní růst HDP mezi 4,4 až 6,2 procenta a příští rok o 3,1 až 6,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám