Hlavní obsah

Šéf OPEC hrozí Západu: biopaliva zdraží ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Snaha západních zemí udělat z biopaliv alternativní zdroj energie by se mohla vymstít v podobě prudce zvýšených cen ropy. Britskému listu Financial Times to řekl generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Abdalláh Badrí. Ropný kartel by v reakci na hromadný přesun k biopalivům musel zvážit snížení investic do nové těžby, uvedl Badrí.

Článek

Západní země žene k výrobě alternativních zdrojů energie, například z kukuřice či řepky, snaha snížit emise oxidu uhličitého, ale především vymanit se ze závislosti na dovozu ropy a posílit energetickou soběstačnost. Kartelu se tyto snahy nelíbí, Badrího poznámky jsou však prvním jasným varováním, že OPEC bude v případě nepříznivého vývoje podnikat kroky na obranu svých zájmů.

"Jsou opravdu znepokojení. OPEC bude i nadále investovat, vzhledem k biopalivům na horizontu však možná nebude investovat dost," řekl Julian Lee z londýnského Centra pro globální energetická studia. "Je to pro ně obtížná situace. Na jedné straně se po nich žádá těžit víc, na druhé straně Washington a Brusel říkají - sázíme na biopaliva, nechceme spoléhat na vás (OPEC)," dodal Lee.

"Ceny prolétnou stropem"

Badrí poukázal na to, že západní země si snahou o větší energetickou bezpečnost podkopávají bezpečnost potravinovou. Produkce biopaliv by mohla být střednědobě neudržitelná, protože konkuruje produkci potravin. Mimo jiné kvůli rozvoji biopaliv nyní potraviny zdražují nejrychleji za posledních 30 let.

Strategie podporovaná prezidentem Georgem Bushem a Evropskou unií je tak podle Badrího kontraproduktivní. "Nebudete mít víc ropy a nebudete mít ani dost etanolu," řekl. Navíc bude všechno jen dražší a "ceny ropy prolétnou stropem", dodal Badrí. "Pokud neuvidíme bezpečnou poptávku, můžeme revidovat dlouhodobé investice," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám