Hlavní obsah

Do zahraničí se předloni prodalo zboží za 200 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) se hodnota zahraničního obchodu s padělaným zbožím v roce 2005 pohybovala kolem 200 miliard dolarů (4,2 biliónu Kč). Údaje zahrnují pouze zboží, které se prodalo v jiné zemi, než se vyrobilo. Největším jednotlivým producentem tohoto zboží je Čína.

Článek

Hodnota zahraničního obchodu s padělaným zbožím v roce 2005 přesáhla výši hrubého domácího produktu 150 světových ekonomik ve stejném roce.

Při započtení zboží prodaného i vyrobeného ve stejné zemi by číslo mohlo být o několik stovek miliard dolarů vyšší. OECD podle zprávy zveřejněné na internetu do statistiky nezahrnula ani digitální produkty distribuované přes internet.

Hlavním regionem, ve kterém se prodává padělané zboží, je Asie a největším jednotlivým producentem je Čína.

V posledních letech se rozšiřuje škála prodávaného zboží od luxusních položek, jako jsou hodinky či značkové oblečení, až po položky, které mohou mít vliv na zdraví a bezpečnost, kam patří léky, nápoje a potraviny, zdravotnické zařízení, kosmetika, hračky, tabák a automobilové součástky.

Globálně jsou podle OECD největším problémem padělky elektrických součástek, potravin, nápojů a produktů pro domácnosti. Jednotlivé trhy mají však i svá specifika. Na Blízkém východě jsou největším problémem automobilové součástky, v Latinské Americe, Africe a Asii zase tabákové výrobky a v Evropě či Severní Americe léky.

Reklama

Výběr článků

Načítám