Článek
Podle výrobce a tedy údaje na obale mělo být v čokoládě až 30 procent kakaové sušiny, ve skutečnosti to však bylo pouze necelých 17 procent.
Čokoláda obsahovala pouze 16,8 procenta kakaové sušiny (minimálně 25%), výrobce přitom deklaroval na obalu dokonce 30%. "Na druhé straně obsahoval 11,3 procenta rostlinného tuku jiného než kakaového, u kterého je povolené maximální množství pouze pět procent," doplnil Klemeš.
Čokoláda byla prodávaná pod názvem firmy
Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jan Matoušková řekla, že obchodní řetězec čokoládu prodávanou pod svým vlastním názvem stáhl z prodeje na začátku dubna ihned poté, co dostal výsledky kontroly SZPI. "Zároveň jsme zahájili jednání s naším dodavatelem," uvedla Matoušková, podle které nebyla tato čokoláda zdravotně závadná.
Řetězec prodejen potravin musel z prodeje stáhnout 4 446 kusů čokolády. "Podnětem byla kontrolní akce v marketu Tesca v Soukenické ulici v Liberci, kde SZPI odebrala vzorek mléčné čokolády, který podle laboratorních rozborů nevyhověl požadavkům stanovených právními předpisy," řekl tiskový mluvčí SZPI Ivo Klemeš.
Pro Tesco vyrobila čokoládu polská firma ZWC Millano K. Kotas. Měla minimální trvanlivost do konce února 2008. Obchodní řetězec dovezl 36 000 kusů čokolád této šarže o celkové váze 3 600 kg. Ještě před kontrolní akcí inspekce jich stačil značnou část prodat zákazníkům.