Hlavní obsah

Greenspan je připraven nechat úroky v USA nízko delší dobu

ČTK, Martina Martinovičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON, PRAHA

Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Alan Greenspan je připraven ponechat úrokové sazby v největší ekonomice světa na současných minimech delší dobu. Naznačil tak, že chce hospodářství podpořit především tímto nástrojem a zabránit nebezpečnému poklesu spotřebitelských cen.

Článek

To by mohlo částečně ovlivnit i rozhodování České národní banky, která se bude měnovými otázkami zabývat poslední týden v červenci. Centrální banka zatím udržuje trend snižování sazeb v zájmu podpory oživení ekonomiky a někteří analytici nevylučují, že by mohla na konci července opět snížit sazby o čtvrt procentního bodu.

Na konci června přitom centrální banka snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní repo sazba je tak nyní na 2,25 procenta. Greenspan ale řekl, že nelze jeho slova chápat tak, že už by Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC) pro snížení sazeb pod 45leté minimum žádný další prostor neměl. Pokud se před koncem letošního roku nedostaví výrazné oživení ekonomiky, Fed je připraven sazby snížit pod jedno procento.

"FOMC je připraven udržet vysoce přizpůsobivý postoj po dobu, kdy bude nutné podporovat uspokojivou výkonnost ekonomiky," uvedl Greenspan před Výborem finančních služeb Sněmovny reprezentantů. Zhruba stejný projev, který je součástí pravidelného pololetního hodnocení stavu ekonomiky, bude mít Greenspan také ve středu před členy Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám