Hlavní obsah

Dotace státu Prazdroji se nelíbí menším pivovarům

– PRAHA

Stát údajně dosud neuvedl, na základě jakých kritérií se loni rozhodl udělit Plzeňskému Prazdroji státní dotaci na podporu vývozu ve výši přes 680 miliónů korun. Novinářům to v úterý řekl prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Celkem 18 malých a středních českých pivovarů si na státní pobídku stěžuje u Evropské komise. Prazdroj se proti tomu ohradil.

Článek

Pobídku Prazdroji, který může v následujících letech odepsat z daní přes 680 miliónů korun, schválil dřívější ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) po volbách do sněmovny v loňském červnu. Nynější ministerstvo v čele s Martinem Římanem (ODS) říká, že Prazdroj splnil zákonem stanovené podmínky a je třeba to respektovat, i když nynější zástupci úřadu se samotnými investičními pobídkami nesouhlasí.

Podle 18 pivovarů je příspěvek dominantnímu hráči na trhu s téměř polovičním podílem protiprávní a diskriminační a ohrožuje jejich podnikání. Udělen byl prý navíc navzdory nesouhlasu antimonopolního úřadu a rozhodnutí soudu.

"Stát chudým bere a bohatým dává. Dotace je sice formálně určena na podporu vývozu, ale fakticky se jedná o podporu další expanze Prazdroje na domácím trhu, která negativně ovlivní konkurenční prostředí," řekl Fusek. V nové stáčírenské hale Prazdroj podle Fuska stáčí veškerou produkci, nejen tu určenou pro export. Podle generálního ředitele pivovarů Zubr, Holba a Litovel Petra Fridricha navíc nesplňuje pobídka obecné pravidlo, že musí být použita na investici vytvářející mimo jiné více pracovních míst.

Prazdroj: jsou to nepřesné informace

Prazdroj označil informace malých pivovarů za neúplné a nepřesné. Upozornil, že nezískal žádnou státní dotaci, tedy žádné peníze. "Investiční pobídka znamená možnost uplatnit v budoucnosti slevu na dani z příjmů, která je podmíněna vlastní investicí firmy za 1,5 miliardy Kč a zároveň vytvářením dostatečného zisku. Nic nedostáváme zadarmo, na slevu si teprve musíme vydělat exportováním českého piva," uvedla firma.

Podle Fuska se pivovary o dotaci Prazdroji dozvěděly až letos na základě údajů na internetových stránkách ministerstva průmyslu a obchodu. "V tabulce, komu byla dotace udělena, je tam šalamounsky napsáno kraj: Plzeňský, důvod přidělení: Jižní Afrika. Není tam komu, za co a v žádném případě tam nejsou technická ani jiná zdůvodnění," uvedl Fusek. Zástupci 18 menších a středních pivovarů se podle Fuska nejsou schopni dopátrat, kdo konkrétně a jak o udělení dotace rozhodl a jak vypadá dokument o rozhodnutí.

Prazdroj podotkl, že o záměru a důvodech požádat o investiční pobídku informovali jeho zástupci na zasedání Českého svazu pivovarů a sladoven na podzim loňského roku. Od té chvíle nešlo o žádné tajemství, tvrdí firma.

"Prazdroj (loni) splnil zákonem stanovené podmínky," řekl mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Udělení dotace podle jeho informací podpořil i antimonopolní úřad, který svůj souhlas podmínil tím, že společnost umístí svou produkci na zahraniční trh a podpoří tvorbu pracovních míst v regionu. "Tyto požadavky však nebyly v rozhodnutí MPO o udělení pobídky zohledněny, protože přesahovaly rámec zákona o investičních pobídkách," uvedl Bartovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám