Hlavní obsah

Topolánek: Měl jsem lidi víc děsit, aby chtěli reformy

– PRAHA

Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek považuje za chybu, že veřejnost při představování reformy veřejných financí dostatečně "nevyděsil". Na úterním semináři v Senátu řekl, že měl rázněji vysvětlit, co republiku bez reformy čeká. Pokud se rostoucí deficit veřejných rozpočtů nepodaří včas zastavit, výdaje povinné ze zákona převýší v roce 2009 celkové příjmy státní pokladny.

Článek

"Největší chybu, kterou jsem udělal já osobně, že ... jsem ve fázi představení celého toho balíku opatření veřejnost patřičně nevyděsil," uvedl premiér. Vysvětlil to tím, že není zvyklý vyvolávat poplašné zprávy, i když tato situace si to zasloužila. Zalitoval, že v Česku chybí "reformní étos".

Současný stav veřejných financí označil za neudržitelný. Nelze se nechat "ukolébat" dobrým vývojem české ekonomiky, poznamenal.

Vláda podle Topolánka musí nejdříve ozdravit veřejné finance do podoby, aby se zásadní reformy vůbec daly realizovat. Podle Topolánka chce proto v prvé řadě zastavit "explozi" sociálních výdajů, kterou parlament odstartoval před loňskými volbami. Jedním z nástrojů je zrušit automatickou valorizaci dávek, zrušit pastelkovné a až na výjimky i pohřebné.

Důležitou změnou je i sjednocení daně z příjmů fyzických osob na 15 procent. Nynější připravovaná reforma je jen první fází, Na řadu přijde ještě reforma penzí, justice či "debyrokratizace" státní správy.

Tůma: Reforma je správná, ale měkká

Ekonomičtí analytici se k reformě staví většinou všichni stejně. Je správná, ale málo přísná. Podobný názor vyjádřil na úterním semináři i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Podle něj je reforma je krokem správným směrem, ale je málo razantním. "Je to první krok správným směrem, ale je to skutečně první krok, který pomáhá stabilizovat veřejné rozpočty v krátkém období, ale nezaručuje nám udržitelnost veřejných financí v delším horizontu," uvedl na semináři

Kladem reformy je podle Tůmy to, že neplánuje výrazné snížení investičních výdajů. U sociálních výdajů mohly být úspory ještě větší. Podotkl však, že řada předpokládaných opatření nebude zakotvena v zákonech, ale bude záviset na rozhodnutí vlády. "A nemusí být triviální tyto návrhy udržet a opravdu prosadit," podotkl.

Vzhledem k tomu, že reforma počítá se snižováním příjmů, musejí být podle Tůmy o to razantnější opatření na výdajové straně. "To není žádné negativum za předpokladu, že ty změny na výdajové straně se podaří prosadit. Naopak, hodnotil bych to jako věc pozitivní," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám