Hlavní obsah

Italský ropný koncern Eni koupí 16 procent v České rafinérské

PRAHA/ŘÍM

Italský ropný koncern Eni podepsal dohodu s americkou ConocoPhillips na koupi 16,11 procenta v České rafinérské (ČeR). Italové tak zvýšili svůj podíl v České rafinerské na 32,4 procenta.

Článek

Hlavním akcionářem ČeR, která vlastní rafinerie v Litvínově a Kralupech, je s 51 procenty petrochemický holding Unipetrol, součást polské ropné skupiny PKN Orlen. Eni, ConocoPhillips a britsko-nizozemská Royal Dutch/Shell vlastnily ve firmě až dosud po 16,33 procenta akcií.

Pro Eni je čtvrteční dohoda dalším krokem ve strategii posilování konkurenční schopnosti firmy v evropském sektoru zpracování ropy. Po transakci se zvýší zpracovatelská kapacita Eni v České republice na 2,6 miliónu tun ročně, uvedla firma v tiskové zprávě. Obě rafinérie ČeR mají úhrnnou kapacitu kolem osmi miliónů tun ročně.

Hodnotu transakce Eni neuvedla. Italský list Il Sole 24 Ore minulý týden napsal, že kontrakt by měl mít hodnotu 500 miliónů eur, tedy 14,1 miliardy korun. Také uvedl, že Eni jedná i o odkoupení podílu s firmou Royal Dutch/Shell. Cílem Eni je podle listu získat do konce roku i podíl PKN, a tedy celou ČeR.

Z čerpaček Esso bude Agip

Čerpací stanice Esso se změní na Agip. Firma Eni, která čerpací stanice Agip provozuje, totiž koupila od společnosti ExxonMobil její síť čerpacích stanic Esso v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Celkem jde o 102 čerpacích stanic, z toho 43 v Česku. [celá zpráva]

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky je investice do České rafinérské pro Eni velmi dobrou investicí. Česká rafinérská je kvalitní firma a daří se jí díky vysokým maržím. I v petrochemickém sektoru se podle něho nyní firmy začínají konsolidovat. Nicméně si nemyslí, že by firma Shell prodala svůj 16,33procentní podíl v České rafinérské. Bude chtít mít ve firmě kontrolní podíl a také proto, že určitě neplánuje odchod z ČR, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Z benzínek Esso bude Agip

Čerpací stanice Esso se změní na Agip. Firma Eni, která čerpací stanice Agip provozuje, totiž koupila od společnosti ExxonMobil její síť čerpacích stanic Esso...

Výběr článků

Načítám