Hlavní obsah

Exředitelka VZP Musílková dostane odměnu 342 tisíc

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) včera odsouhlasila bývalé generální ředitelce VZP Jiřině Musílkové doplatek odměny za rok 2005, a to ve výši 342 tisíc korun. Musílková tak za uvedený rok dostala celkovou odměnu 684 tisíc, protože polovinu již dostala jako zálohu na celoroční odměnu v pololetí roku 2005. Bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) to považuje za absurdní.

Článek

"Správní rada rozhodla o výši doplatku odměny 342 tisíc korun na základě nezávislé právní analýzy," řekla Právu mluvčí VZP Jana Víšková. "Nejednala na základě dojmů, pocitů a neověřených informací, ale vycházela pouze z ověřitelných údajů. Nynější kritéria pro hodnocení ředitele VZP a přiznání manažerské odměny jsou už nastavena podle finančních cílů a finanční stability pojišťovny," uzavřela Víšková.

Rath: je to signál od ODS

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), který v listopadu 2005 uvalil na VZP nucenou správu, která vedla k tomu, že Sněmovna v lednu 2006 Musílkovou odvolala z funkce, s doplatekem odměny nesouhlasí. "Je to absurdní. Ona (Musílková) vedla VZP do obrovské ztráty 10 miliard korun a odměna je tedy výsměchem," řekl Rath.

Oznámil, že zástupci ČSSD ve správní radě VZP pro odměnu ruce nezdvihli. "Odměnou pro Musílkovou jenom zástupci ODS ve správní radě vyslali signál, že manažer může dělat dluhy, špatně hospodařit a stejně mu pak náleží odměna," uvedl Rath, který je nyní předsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Ministerstvo: To není naše věc

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt k doplacení odměny pro Musílkovou Právu řekl: "To vůbec není věc ministerstva zdravotnictví. Nám to nepřísluší. Předpokládám, že správní rada vyhodnotila právní okolnosti a rozhodla podle nich."

Právní analýza odměny pro Musílkovou je skutečně na její straně. Prokázala, že na odměnu nárok má. Musílková totiž nebyla hodnocena podle běžných kritérií pro manažery, ale podle toho, zda dodržela rozpočet VZP na provoz a další kritéria. Ta většinou splnila.

Jak se Právo dozvědělo z jiných zdrojů, pokud by odměnu nedostala, mohla by se soudit a bylo by reálné, že jí vysoudí. Musílková se také ještě před zasedáním správní rady nechala slyšet, že pokud by peníze nedostala, podá žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám