Hlavní obsah

S podporou reformy stále váhá několik poslanců ODS

Novinky, znk
PRAHA

Nejen poslanec Vlastimil Tlustý je v ODS kritický vůči plánované reformě veřejných financí. Pochyby mají i další občanskodemokratičtí zákonodárci. Rozhodnou se i podle toho, zda se podaří do návrhu zákona zapracovat některé Tlustého požadavky.

Článek

"Pokud by Tlustý vyhodnotil, že nebyl udělán žádný kompromis a jeho stanovisko by bylo negativní, tak samozřejmě já, co jsem slíbil, dodržím, a budu hlasovat spolu s ním, to znamená proti vládnímu balíku," řekl poslanec ODS Jan Klas. Zároveň ale zdůraznil, že dohoda není nemožná a stále v ní doufá.

Klas ocenil, že vláda nebude hlasování o reformním balíku přímo spojovat s rozhodnutím o osudu kabinetu. Podle premiéra Mirka Topolánka ale vláda v případě neúspěchu reformních zákonů padne, protože nebude schopna sestavit rozpočet tak, jak má v koaliční smlouvě. Dalším vstřícným gestem je podle Klase to, že vláda již své návrhy příliš nenazývá "reformou", ale spíše nutnými rozpočtovými opatřeními.

"Teď visí ve vzduchu, zda z toho vládního baťohu bude vyjmut zákon o daních, nebo že vláda bude ještě diskutovat s Tlustým o jeho návrzích," řekl Klas. Rozpory se podle něj týkají především počtu daňově odečitatelných položek. Tlustý je ale prý v této věci připraven k ústupkům. "Pokud by premiér byl schopen tohoto kompromisu, tak kolega Tlustý naznačil, že hlasovat pro reformu by pro něj nebylo nic až tak nemožného," řekl Klas.

Poslanec ODS Petr Pleva novinářům ve čtvrtek řekl, že si nejprve musí podrobně přečíst znění zákonů, které vláda v jednom balíků posílá do parlamentu. "Rozhodnu se i podle případných pozměňovacích návrhů," řekl. Míní, že racionální je i část požadavků, které vznesl Tlustý. Na dotaz novinářů Pleva dodal, že neví nic o údajném seznamu devíti poslanců ODS, kteří prý odmítají reformu podpořit.

Další ekonomický expert ODS Michal Doktor trvá na rovnosti zdanění příjmů fyzických a právnických osob. "To je tak krystalicky čistý požadavek z oblasti daňové teorie, že ani nechápu, jak se mu někdo může bránit," řekl. O tom, zda reformní balík podpoří, se prý rozhodne až podle toho, jak vláda k jeho návrhům přistoupí.

"Jsem ochoten jednat a nabízím konstruktivní pozměňující návrhy, očekávám ale, že se mnou vláda bude otevřeně a férově jednat. Nebude-li, tak se má pozice výrazně ztíží," řekl.

Topolánek věří, že poslanci reformu podpoří

Výhrady k plánovaným změnám mají také poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel. "Pokud zůstane Kalouskův návrh, pravděpodobně ho nepodpořím," řekl ve středu Raninec. Schwippel doufá, že se vládní návrh ještě změní, jestli by ale v opačném případě hlasoval proti reformě, neupřesnil.

Kriticky se k zákonu staví také poslankyně ODS Eva Dundáčková a Alena Páralová. Ta uvedla, že se jí více líbí Tlustého reforma, ale protože je loajální poslankyně, vláda může s jejím hlasem počítat.

Vážné výhrady mají i někteří lidovci, jako například Ludvík Hovorka nebo místopředseda strany Jan Kasal. [celá zpráva]

Topolánek ale věří, že všichni koaliční poslanci nakonec pro návrh ruku zvednou. "Bylo by podivné, kdyby s kompromisem tří stran souhlasili úplně všichni. Já sám mohu mít řadu výhrad k některým řešením, které v tom materiálu jsou. Nepochybuji o tom, že se koaliční poslanci nakonec dohodnou a tuto reformu podpoří. Nevidím žádnou další možnost," řekl ve čtvrtek novinářům v Hradci Králové.

Vláda schválila reformu na svém středečním zasedání, [celá zpráva] Sněmovna se jí začne zabývat začátkem června. Definitivně o ní rozhodne zřejmě ve druhé polovině července.

Reklama

Související články

Topolánkova vláda se dohodla na reformách

Vláda Mirka Topolánka (ODS) schválila na svém středečním zasedání návrh první etapy reformy veřejných financí. Ten počítá se zásadními změnami v oblasti...

Výběr článků

Načítám