Hlavní obsah

UniCredit a Capitalia vytvoří druhou největší banku v Evropě

ŘÍM

Italská banka UniCredit koupí za téměř 22 miliard eur (619,8 miliardy Kč) svého menšího konkurenta Capitalia. Spojením vznikne druhá největší banka v Evropě podle tržní hodnoty. Vyplývá to z nedělního prohlášení bank. Akvizice, kterou v neděli schválila představenstva obou společností, vytvoří banku se 40 milióny zákazníků.

Článek

S tržní hodnotou kolem 100 miliard eur (2,8 biliónu Kč) bude nová banka druhou největší v Evropě za HSBC Holdings.

Banka UniCredit tento měsíc také oznámila, že uvažuje o spojení s francouzskou bankou Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku. Generální ředitel UniCredit Alessandro Profumo na tiskové konferenci na dotaz novinářů potvrdil, že UniCredit kontaktoval francouzskou banku kvůli možnému spojení, avšak k žádné dohodě peněžní ústavy nedospěly.

Akvizice se uskuteční formou výměny akcií a její poměr bude 1,12 nové akcie UniCredita za jednu akcii Capitalie. Ve srovnání s poslední závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 23,5 procenta.

UniCredit díky akvizici posílí svoji pozici na domácím trhu, protože Capitalia má silné postavení ve střední a jižní Itálii. Nová banka tak bude mít rozsáhlou síť bankovních poboček od ostrova Sicílie po střední a východní Evropu. Banka bude aktivní v celkem 17 zemích a zahraniční operace se mají na celkových tržbách nové banky podílet více než 50 procenty.

Banky očekávají úspory

Nová banka si ponechá název UniCredit, a přijme také současný obchodní model banky, který je zaměřený hlavně na drobné, privátní a firemní bankovnictví. Generálním ředitelem bude současný šéf banky UniCredit Alessandro Profumo.

Na italském trhu bude mít nová banka podíl 16 procent. Podle tržní kapitalizace bude jedničkou na domácím trhu, podle počtu poboček a tržního podílu však bude dvojkou za bankou Intesa Sanpaolo. Transakci musí ještě schválit antimonopolní orgány a italská centrální banka. Hlasovat o ní budou i akcionáři obou společností na mimořádné valné hromadě, která se má uskutečnit na přelomu července a srpna. Dokončena by mohla být na počátku posledního čtvrtletí letošního roku.

Banky očekávají od roku 2010 úspory ze spojení ve výši 1,2 miliardy eur, napsaly agentury AP a Reuters. Nová banka bude mít také důležitý podíl v dvou pilířích italského finančnictví - obchodní bance Mediobanca a pojišťovně Generali. Ta koncem dubna oznámila, že vytvoří společný podnik s českou finanční skupinou PPF, která vlastní Českou pojišťovnu. Podle prohlášení však chce banka podíly v obou finančních společnostech snížit.

UniCredit v Česku přímo ovládal Živnostenskou banku, v rámci vnitřní reorganizace ji však letos převedl na svou rakouskou součást Bank Austria Creditanstalt. Ta již v ČR ovládá HVB Bank, která by se do konce letošního roku měla s Živnostenskou bankou sloučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám