Hlavní obsah

Hořické trubičky bude zřejmě chránit EU

BRUSEL

Oblíbená česká pochoutka Hořické trubičky, jež kdysi dobyla svět, nejspíš získá evropskou ochrannou známku. Vyplývá to z informací Evropské komise. Název "hořické trubičky" by tak nemohl používat nikdo jiný než místní výrobci z Hořic na Jičínsku. Podobně EU chrání například známky Parmská šunka, Šampaňské víno či sýr Roquefort.

Článek

Hořické trubičky stočené ze dvou sladkých oplatek se specifickou skořicovou chutí mají tradici dlouhou téměř dvě století. Podle legendy se recept do Hořic dostal v roce 1812 od kuchaře Napoleonovy armády, která se vracela z tažení do Ruska. O známost trubiček se postaral na přelomu 19. a 20 století podnikavý cukrář Karel Kofránek.

Výrobu trubiček zdokonalil a pronikl s nimi do celého světa - jeho trubičky se prodávaly v Anglii, Německu, USA i v Šanghaji. V roce 1949 stát výrobnu znárodnil. K rozvoji výroby trubiček pak došlo po roce 1989.

Privilegium získal kapr i chmel

Hořické trubičky by byly celkem sedmým českým výrobkem, který získal ochranu EU. První tři registrace ČR získala už ve chvíli, kdy do Unie vstoupila. Zápis Budějovického piva, Budějovického měšťanského varu a Českobudějovického piva si totiž Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě k EU. Během uplynulých měsíců pak registrační proceduru úspěšně dokončily další tři české výrobky (Štramberské uši, Pohořelický kapr a Žatecký chmel).

Trubičky nejsou posledním typicky českým produktem, který evropskou ochranou známku získá. Na řadě by nyní měl být třeboňský kapr, karlovarské oplatky, pardubický perník, nošovické kysané zelí a mariánskolázeňské oplatky.

Podle českého europoslance Jana Březiny komplikace hrozí především u Karlovarských oplatek, i když i tam se situace vyvíjí poměrně optimisticky. "Jsem rád, že u karlovarských oplatků se zatím nenaplňují černé scénáře předpovídající nesouhlasnou reakci německých výrobců. Přes halasné řinčení zbraní ze strany Sudetoněmeckého landsmanšaftu, jehož ozvěna byla slyšet i na půdě Evropského parlamentu, zatím oficiální cestou žádné námitky nedorazily," sdělil Březina.

Podle něj se pozitivně vyvíjí i další česká žádost, kterou jsou olomoucké tvarůžky.

Bitva o oštěpek pokračuje

O významu geografické ochrany svědčí vyhrocený spor Polska a Slovenska o registraci tradičního ovčího sýra oštěpek. Polsko chtělo registrovat "oscypek" jako specialitu regionu Podhale na jihu Polska, "oštiepok" se ale vyrábí i v okolí slovenských Tater a první dochovaná zpráva o něm je údajně už z roku 1416. Kdyby Polsko ochrannou známku pro svůj výrobek získalo, mohlo by to ohrozit produkci tohoto sýra na Slovensku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám