Hlavní obsah

Výpadek proudu na Karlovarsku zavinila asi kuna

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Více než hodinový výpadek elektrického proudu prakticky na celém území Karlovarského kraje v noci na středu zřejmě zapříčinila kuna. "Příčina výpadku je stále v šetření," řekla mluvčí České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Jana Jabůrková s tím, že v řádu hodin, maximálně jednoho dne, bude rozvodna na Vítkově u Sokolova opět v provozu.

Článek

"Nelze zcela jistě potvrdit, že výpadek zapříčinila kuna, ale byla v rozvodně viděna," uvedla Jabůrková. Podle ní podobné zkraty zvířata zapříčinila už v minulosti. "Když třeba zvíře pronikne do rozvodny a svými zoubky něco překouše, tak se může stát, že se spustí zabezpečovací systém rozvodny a k výpadku dojde," vysvětlovala.

Výpadek napáchal značné škody

Dopady výpadku elektrické energie mezi druhou a třetí hodinou ranní jsou podle mluvčího Skupiny ČEZ, západní Čechy Martina Sobotky značné. Například před polednem byl v provozu pouze jeden kotel ze dvou a dvě turbíny ze čtyř v elektrárně ETI Tisová.

"Elektrárna se vzpamatovává z výpadku," uvedl Sobotka, podle kterého výpadek rovněž zapříčinil, že dopoledne netkla v Sokolově v domácnostech teplá voda nešlo topení.

Elektřina putovala oklikou

Energetici museli zajistit dodávky elektrické energie do Karlovarského kraje náhradní trasou, protože druhá rozvodna v regionu je v současné době v generální opravě.

"Vedeme proud do Karlovarského kraje po dvou 100kV linkách z rozvodny z Chrástu mezi Plzní a Rokycany," uvedl Sobotka. "Jen trneme, ať nedojde k poruše i na těchto trasách, stačí jeden nešikovný blesk a dopady výpadku by byly ještě mnohem vyšší," uvedl mluvčí energetiků. "Taková hrozba je ale spíše hypotetická než reálná," uzavřela Jabůrková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám