Hlavní obsah

Malta a Kypr zavedou euro už příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Z mapy Evropské unie zmizí další dvě národní měny: maltská lira a kyperská libra. Evropská komise totiž ve středu navrhla, aby Malta a Kypr přijaly od 1. ledna 2008 euro. Podle Bruselu jsou obě země na přijetí jednotné evropské měny připraveny, mají v pořádku veřejné finance a splňují všechna kritéria.

Článek

Přechod na euro musí potvrdit členské státy a doporučit ho Evropská centrální banka, ale to je spíše formalita.

Podle poslední hospodářské prognózy Evropské komise by inflace na Maltě letos měla činit 1,4 procenta a na Kypru 1,3 procenta, což bohatě postačuje pro splnění takzvaného inflačního kritéria.

Problémy však obě země nemají ani s deficitem veřejných financí, který letos dosáhne 1,4 procenta HDP na Kypru a 1,6 procenta HDP na Maltě. Tříprocentní hranici tak ani jedna ze zemí nepřekračuje, na rozdíl od toho co komise pro letošek odhaduje například pro ČR.

Jediné, čím se obě země vymykají, je celkový státní dluh, který v obou případech výrazně překračuje 60 procent, což je nad hranicí, kterou EU připouští. Toto kritérium však přijetí evropské společné měny neodvrátí, protože je považováno jen za doplňkové a již v minulosti euro přijali země, které jsou zadluženy ještě daleko více. Dluh Malty a Kypru navíc postupně klesá.

Česko zatím nemá nárok

Malta a Kypr do EU vstoupily v roce 2004, tedy ve stejnou dobu jako Česko a Slovensko. Právě náš východní soused bude dalším uchazečem o vstup do eurozóny, o jeho osudu bude komise rozhodovat v květnu 2008.

Naopak Česko se přijetí eura ještě dlouho nedočká. Potýká se totiž špatným stavem veřejných financí a letos ho kvůli tomu čeká i velká kritika z Bruselu.

Zatímco cesta do eurozóny Maltě a Kypru trvala čtyři roky, v případě Česka to bude podle odhadů zhruba osm let. Nejrychleji však z nových členských zemí postupovalo Slovinsko, které společnou měnu přijalo již začátkem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám