Hlavní obsah

Kalousek chce přijetí eura v roce 2012

PRAHA

Ministr financí Miroslav Kalousek bude prosazovat přijetí eura od 1. ledna 2012. Ministr to uvedl na Žofínském finančním fóru. Termín se Kalousek bude snažit prosadit na srpnovém jednání vlády.

Článek

Pro stanovení pevného termínu přijetí eura jsou podle Kalouska hlavně politické důvody. "Vstup do eurozóny je politické rozhodnutí a politický projekt a ty mají mít své pevně stanovené termíny. Ten termín tam prostě být má," uvedl ministr.

Dvouleté zpoždění proti plánu

Jedinou bariérou pro přijetí eura je současný stav veřejných financí, a proto je nutné provedení reformy, uvedl ministr. Vláda ji projedná na svém zasedání 16. května. Navíc podle něj pevně stanovený termín povede k fiskální disciplíně, tedy rozumnému hospodaření státu. "Pro část politické reprezentace je euro významnou politickou prioritou a fiskální disciplína ne. Euro je tak pro ně tak nejpádnějším argumentem," dodal.

Česko původně plánovalo, že přijme euro v roce 2010. Kvůli veřejným financím ale tento plán opustilo a ministerstvo financí považovalo za reálný rok 2012. Tento termín analytici vesměs považují za dobrou volbu.

Podmínkou přijetí eura je splnění tzv. konvergenčních kritérií: inflace například nesmí překročit průměr tří finančně nejstabilnějších členských států, veřejný dluh musí být přesáhnout 60 procent HDP a schodek rozpočtu tři procenta HDP.

První bude zřejmě Slovensko

Z okolních zemí se chystá euro nejdříve přijmout Slovensko, a to od roku 2009. Maďarsko by v případě splnění svého konvergenčního plánu mohlo přijmout euro v roce 2012. Také Maďarsko však má stejně jako Česko problémy s veřejnými financemi.

Nejnovějším členem eurozóny je Slovinsko, které platí eurem od začátku letošního roku. Celkem už má tedy euro jako svou oficiální měnu 13 zemí Evropské unie. Z původních členských zemí unie euro nemá Velká Británie, Dánsko a Švédsko.

Tlustý vše komplikuje, tvrdí Kalousek

Kalousek na fóru také kritizoval požadavky poslance Vlastimila Tlustého (ODS) na změnu vládního balíku reformy veřejných financí. Tlustý navrhl například snížení základní sazby DPH nebo snížení daně z příjmu na 12 procent.

Podle Kalouska návrhy nejsou Tlustého alternativou k vládním reformám. "Nejedná se o zjednodušení, ale spíše celý systém zkomplikuje," uvedl ministr s tím, že návrh například ruší limity na podání daňových přiznání. "Návrh Vlastimila Tlustého má představovat věcnou diskuzi, ale jedná se o narychlo spíchnutý návrh, která znamená pouze vnitrostranický spor," dodal Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám