Hlavní obsah

Levice ve Sněmovně prosadila loteriím odpočet DPH

PRAHA

Sazka a další loterijní firmy zřejmě budou moci uplatňovat nárok na vrácení daně z přidané hodnoty. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu k novele zákona o správě daní a poplatků, který ve středu přijala Sněmovna. Ročně by to Sazce přineslo 200 až 250 miliónů korun, které by měla odvést sportovním svazům. Novelou se ještě bude zabývat Senát a poté prezident republiky.

Článek

Pro návrh hlasovali hlavně poslanci ČSSD a KSČM, proti byla většina poslanců ODS. Lidovci hlasovali pro i proti. Ministr financí Miroslav Kalousek s návrhem nesouhlasí, podle jeho názoru je v rozporou s legislativou EU.

ČSSD: dobrá věc pro sport

"Myslím si, že se to zbytečně vztahuje jenom k Sazce a dalším loterijním organizacím. Smysl je v tom, aby se podpořila možnost získání finančních prostředků pro sportovní věci, pro veřejné potřeby a je to otázka především podpory sportu," řekl autor pozměňovacího návrhu, poslanec Josef Smýkal (ČSSD).

Podle návrhu budou muset peníze z odpočtu DPH jít na veřejně prospěšné účely. "ČSTV a sportovní organizace mě v tom podpořily, protože předpokládají, že to půjde zpátky do sportu a podpory tělovýchovy," dodal.

Návrh umožní odpočet DPH například u peněžitých loterií, losů, sportky, stíracích losů nebo kurzových sázek. Odpočet daně se podle důvodové zprávy nevztahuje na tomboly, výherní automaty, kasina nebo dostihové sázky.

Obdobný návrh, podle něhož měli mít provozovatelé loterií možnost žádat o vrácení daně z přidané hodnoty, sněmovna projednávala loni. Tehdy ho ale zamítla. Když Sazka loni v koncem května uplatnila nárok na odpočet DPH, ministerstvo financí ho odmítlo s tím, že loterijní společnosti nárok na tento odpočet nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám