Hlavní obsah

Stát hledá firmu, která dokončí dálnici D8

PRAHA

Výběrová řízení na stavbu 11 silničních staveb v celkové hodnotě 30 miliard korun vypisuje v těchto dnech Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nejvíce peněz (12 miliard Kč) připadne na dostavbu severočeské dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku, jež by měla být dokončena do konce roku 2010. Všechny stavby chce ŘSD zahájit během léta a podzimu.

Článek

Oznámil to generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Druhou nejdražší stavbou je část dálnice D1 kolem Kroměříže, která přijde na více než šest miliard korun. Silnice první třídy číslo 56 na Ostravsku si vyžádá tři miliardy korun, dálnice D47 z Bohumína na hranici s Polskem vyjde na 2,7 miliardy a silniční obchvat Kolína na 2,2 miliardy. Všechny ceny jsou předběžné a pravděpodobně se v průběhu výběrových řízení sníží, upozornil Brunclík. Ten doufá, že vítězné firmy zahájí stavby co nejdříve.

Kromě zmíněných 11 tendrů by ŘSD chtělo v průběhu roku vypsat další soutěže na zhruba deset miliard korun. Dosud však neobdrželo povolení od Státního fondu dopravní infrastruktury, který všechny stavby prostřednictvím ŘSD financuje.

ŘSD ročně investuje do výstavby a údržby dálnic a silnic zhruba 50 miliard korun. V současné době je ve výstavbě 330 kilometrů nových komunikací, z toho 107 kilometrů dálnic. Letos hodlá ŘSD otevřít 24 kilometrů dálnic, 26 km rychlostních silnic a 24 nových kilometrů silnic první třídy. Celkové letošní investice do nově otevřených úseků přesáhnou 35 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám