Hlavní obsah

ČSÚ: Nezaměstnanost v 1. čtvrtletí rekordně klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na osmileté minimum klesla v prvním čtvrtletí míra nezaměstnanosti v ČR. Počet lidí bez práce se snížil ve srovnání s 1. čtvrtletím roku 2006 o 1,9 procentního bodu na 6,1 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Ten vychází z metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Podle Ministerstva práce a sociálních věcí, který používá odlišnou metodiku, byla na konci 1. čtvrtletí míra nezaměstnanosti 7,3 procenta.

Článek

"Odlišná metodika zjišťování se promítla do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti (ILO) a míry registrované nezaměstnanosti Ministerstva práce a sociálních věcí, ale tendence vývoje obou měr byla obdobná," uvedl ČSÚ.

Osmiletým minimem ojedinělé výsledky nekončí: počet nezaměstnaných se podle metodiky ILO snížil meziročně o 102 900 na 311 200 tisíce osob, což je nejnižší úroveň od třetího čtvrtletí 1998.

Celkem mělo práci 4,865 miliónu lidí, což je proti stejnému období minulého roku o 79,7 tisíce osob více. Zaměstnanost tak byla na nejvyšší úrovni od třetího čtvrtletí 1998.

Stínem příznivého vývoje je skutečnost, že počet dlouhodobě nezaměstnaných sice klesl o 48,4 tisíce lidí, ale jejich podíl přesahuje polovinu všech nezaměstnaných a činí 54,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám