Hlavní obsah

PPF Investments dostal souhlas k ovládnutí Setuzy

BRNO

Skupina PPF Investments může převzít většinový podíl v ústecké Setuze. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž ve čtvrtek povolil spojení dosavadního spolumajitele Setuzy Campaspol se společností AB Credit ze skupiny PPF Investments podnikatele Petra Kellnera.

Článek

Fúze nevzbuzuje obavy z možného narušení hospodářské soutěže, řekl Filip Vrána z odboru vnějších vztahů ÚOHS. Rozhodnutí ÚOHS už je pravomocné.

Campaspol koupil firmu Český olej a s ním více než 90 procent Setuzy letos v únoru od společnosti M.L. Moran. Ta zase Český olej získala v září loňského roku od skupiny podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

MZe: Spor o pohledávku se brzy vyřeší

Setuza je od půli listopadu v exekuci. Spadla do ní na návrh Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), jenž má za ní více než čtyřmiliardovou pohledávku. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale věří, že nejpozději do dvou týdnů bude mezi Setuzou a PGRLF podepsána dohoda o narovnání. Návrh narovnání, podle nějž by stát měl dostat více než 1,1 miliardy korun, ve středu schválila vláda.

"Dohoda o narovnání je pro stát ekonomicky výhodnější než další pokračování exekuce, u které čím dál více hrozilo nebezpečí, že povede k vyhlášení konkurzu. Naděje na uspokojení pohledávky by v takovém případě byla pravděpodobně nižší než dohodnutá částka," uvedl na čtvrtečním setkání s novináři Gandalovič. Podle jeho úřadu to potvrdila také ekonomická analýza poradenské firmy KPMG a právní posudek.

PGRLF by tak měl dostat 1,01 miliardy korun za pohledávku. Dalších sto miliónů korun má obdržet jako doplatek za dřívější převod části akcií Setuzy, které musel prodat na základě utajené smlouvy firmě Český olej, kontrolované tehdy ještě skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Dluh Setuzy vznikl navýšením o úroky z původních 1,7 miliardy korun, které si firma v 90. letech půjčila u Investiční a Poštovní banky. Po jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla. S tím ale stát nesouhlasil a věc se stala předmětem soudních sporů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám