Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu dosáhl ke konci dubna 17 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Se schodkem 17 miliard hospodařil stát v období od ledna do dubna letošního roku. Přitom ještě v březnu 2007 měl rozpočet přebytek 11,3 miliardy korun. Naopak ve srovnání se stejným obdobím loni se hospodaření zlepšilo - v dubnu 2006 totiž deficit činil 19,9 miliardy korun, tedy o 2,9 miliardy korun více.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Oznámilo to ministerstvo financí. Za celý rok ministerstvo počítá se schodkem státního rozpočtu 91,3 miliardy korun.

"Na první pohled se sice státní rozpočet meziročně ozdravil, na druhý pohled je ale vidět, že příjmy rostou pomaleji a výdaje rychleji, než se počítalo. Dá se tedy počítat s tím, že za celý rok bude deficit hlubší, než jej schválili poslanci," komentoval výsledky analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Nezdravý vývoj je podle něj vidět především u sociálních dávek, kde vidí největší prostor pro reformy. "Můžeme se jen ptát, jaké by měl státní rozpočet problémy při recesi, když je má i při zhruba šestiprocentním růstu ekonomiky," dodal.

Přes 14 miliard spolklo stavební spoření

Proti stavu na konci března nastal podle ministerstva výrazný propad hospodaření o 28,3 miliardy korun. Výsledek ovlivnily především výdaje na stavební spoření ve výši 14,2 miliardy korun a čtvrtletní záloha na školství ve výši 18,6 miliardy korun.

Stát získal ke konci dubna na příjmech 318,2 miliardy korun, což je o 18,6 miliardy korun více než ve stejném období loni. Z toho příjmy z daní a poplatků se zvýšily meziročně o více než 11 miliard korun na téměř 159 miliard korun. Výrazně stouplo stejně jako v předchozím měsíci především inkaso daně z přidané hodnoty, z níž stát získal 61,9 miliardy korun.

Daří se danit fyzické osoby

Růst příjmů stát zaznamenal u daně z příjmu fyzických osob a získal tak 27,8 miliardy korun. Mírně stouply i příjmy z daní podniků a firem na 23,8 miliardy korun. Na spotřebních daních získal státní rozpočet o 300 miliónů korun více než před rokem, celkem 39,2 miliardy korun.

Celkové výdaje státu stouply meziročně o 15,6 miliardy na 335,2 miliardy korun. Do sociální oblasti mířilo téměř 130 miliard korun.

Ke konci dubna činily celkové příjmy státního rozpočtu 318,2 mld. Kč, to znamená 33,5 procenta celoročního rozpočtu. Příjmy z daní a poplatků dosáhly za leden až duben letošního roku 158,8 mld. Kč, což představuje 30,7 procenta schváleného rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám