Hlavní obsah

Topolánek se sešel s Tlustým kvůli reformám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se v neděli sešel s poslancem Vlastimilem Tlustým (ODS), který kritizuje vládní reformy a hrozí, že je ve Sněmovně nepodpoří. Výsledek schůzky ale nechtěl Tlustý příliš komentovat.

Článek

"Je to pravda, sešli jsme se. Výsledek ale není žádný, budeme se dohadovat. Zatím to nemá žádný jiný závěr, jednání budou pokračovat. Ochota jednat je patrná," řekl v neděli večer Novinkám Tlustý.

Chce snížení horní sazby DPH

Tlustý ve čtvrtek představí svůj návrh reformy veřejných financí, chce mimo jiné snížení horní sazby devatenáctiprocentní DPH. Tlustý to v neděli řekl v České televizi. Neuvedl však, na kolik by měla tato sazba klesnout. Tlustý dodal, že současně s tím respektuje vládou navrhované zvýšení pětiprocentní DPH na devět procent.

Tlustý také například chce, aby bylo jednodušší daňové přiznání, méně úředníků, menší prostor pro daňové úniky a taková opatření, která by motivovala střední příjmové vrstvy. "Chci, aby to byl návrh, který se nedá odmítnout," podotkl Tlustý.

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík v ČT řekl, že Tlustého představy musí koaliční strany prostudovat a že "je prostor pro vedení dalšího dialogu". Upozornil na to, že pro případné změny v původním textu reformy je nezbytná dohoda celé koalice.

Ani premiér Mirek Topolánek (ODS) neodmítá další diskusi o Tlustého návrzích. Zdůraznil však, že postoj vlády zůstává stále stejný. Pro každý mimořádný výdaj bude podle něj muset Tlustý najít také mimořádnou úsporu či příjem.

"Bude muset najít ty miliardy, které tímto ze státního rozpočtu vypadnou, jinde. A já tedy nevím kde. Škrtání ve vládních výdajích už tak je poměrně dramatické a nevím, které sociální výdaje by chtěl ještě snižovat," řekl Topolánek.

Tlustý má výhrady k vládní verzi reformy a svoji podporu podmiňuje přijetím novely zákona o dani z příjmu, která má přinést jednodušší a pro střední vrstvu výhodnější daně. Tlustého postoj k reformě bude důležitý i pro další poslance ODS, bez jejichž hlasů kabinet reformu ve Sněmovně neprosadí. Někteří totiž vyčkávají se svým stanoviskem právě na to, jak se zachová on. Váhají i někteří lidovci, ministři ale věří, že nakonec všichni koaliční poslanci pro reformu zvednou ruku.

Česká televize v neděli zveřejnila průzkum společnosti SCC, podle něhož polovina lidí s vládními představami o finanční reformě nesouhlasí. Souhlasí s nimi přitom jen 16 procent dotazovaných. Jasné nejsou návrhy 63 procentům lidí, za srozumitelné je podle průzkumu považuje 37 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus se zastal Topolánkovy reformy

Ačkoli je exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) považován za politika blízkého Hradu, prezident Václav Klaus se ho v úterý v souvislosti s připravovanými...

Tlustý: vlastní krví paskvil odmítnu

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) ve čtvrtek ujistil, že vládní balík reforem, který sám označil za "paskvil" a "podvod", nepodpoří. Znovu se také...

Výběr článků

Načítám