Hlavní obsah

Bitva mezi Nemethem a ČSOB jde do finále

– PRAHA
Právo, Jakub Svoboda

Už příští týden by mohlo být jasné, zda ČSOB musí či nemusí vyplatit právníkovi Věslavu Nemethovi 600 miliónů korun za jeho služby pro bývalou Investiční a poštovní banku (IPB). Městský soud v Praze by měl vynést verdikt ve čtvrtek. Soudci se pokusí případ rozsoudit na třetí pokus. Už dvakrát bylo jeho projednání odročeno, přičemž jednou to bylo podle ČSOB kvůli nemoci jejího právního zástupce.

Článek

ČSOB je nástupkyní IPB, proto právník vznesl své nároky na ni. Z posudku znalecké společnosti Dolmen servis, který si u ní městský soud objednal, je Nemeth v právu a ČSOB by mu měla požadované peníze zaplatit.

Banka ale nález znalců, který má Právo k dispozici, odmítá. "Mnohem fundovanější posudky, než ten od Dolmen servis, dovozují, že žádná pohledávka panu Nemethovi nepřísluší," řekl v pátek Právu mluvčí ČSOB Milan Tománek. Posudek Dolmen servis podle něj navíc vypracoval znalec, který je v dlouhodobém konfliktu s ČSOB a banka proto vznesla námitku kvůli jeho podjatosti. Podle ČSOB by stamilióny za ni ale stejně zaplatil stát, a to kvůli garancím, které jí v souvislosti s převzetím IPB poskytl.

Nemeth vypracoval v roce 1998 pro IPB scénář prodeje jejích nekvalitních aktiv. Banka tato aktiva skutečně prodala firmám sídlícím na Kajmanských ostrovech, ale podle svých zástupců použila jiný projekt než Nemethův. Ten proto v srpnu 2000 požádal ČSOB o uhrazení smluvní pokuty spjaté s poskytnutím právních služeb.

Banka zpochybňuje pravost smlouvy

Podle smlouvy s IPB, jejíž originál právník ukázal před soudem loni v lednu, vyčíslil Nemeth pokutu v hodnotě deseti procent převáděných aktiv. Pohledávka byla postupně navyšována až na sedm miliard korun. Nemeth však větší část pohledávky prodal a sám se teď soudí s ČSOB jen o 600 miliónů Kč.

ČSOB se u soudu brání i tím, že několika pravomocnými rozsudky byla smlouva Nemetha s bývalou IPB označena za neplatnou. Dokonce na něj kvůli vymáhání pohledávky z doby IPB podala trestní oznámení pro pokus o podvod. Městský soud ale Nemetha tohoto obvinění zprostil.

V rozsudku se mimo jiné opřel i o znalecký posudek Kriminalistického ústavu, který konstatoval, že smlouva pravděpodobně nebyla podvržena. Nemeth podle informací Práva nedávno vypověděl ČSOB smlouvu o právním zastupování, kterou kdysi uzavřel s její předchůdkyní IPB a rovněž informoval ČNB, že v případě dalšího natahování sporu 600miliónovou pohledávku prodá.

Dopady i na další spory kolem IPB

To by ostatně neudělal poprvé. Když totiž IPB zkrachovala, Nemeth převedl pohledávku na firmu Goldfund Financial v USA, která ji rozdělila na díly a prodávala dlužníkům IPB. Ti části Nemethovy pohledávky se slevou odkoupili a s jejich pomocí smazali své staré závazky. Za Nemethovy pohledávky zaplatili zlomek jejich skutečné hodnoty, v plné výši je pak ale započítali vůči svým dluhům u IPB.

Jednou z asi dvaceti společností, jež Nemethovu pohledávku nakoupily kvůli započtení svého závazku, byla i ústecká společnost Setuza. Pokud by tak soud uznal Nemethovi nároky vůči ČSOB za právoplatné, mohlo by to mít dalekosáhlé důsledky i v dalších sporech spojených se zkrachovalou IPB, jejichž aktérem je i její nástupkyně ČSOB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám