Hlavní obsah

Dow Jones pokořil hranici 13 tisíc bodů

NEW YORK

Nejsledovanější burzovní indikátor světa - Dow Jonesův index - ve středu krátce po zahájení obchodování poprvé v historii překonal hranici 13 tisíc bodů. Vzhůru jej vyhnaly příznivé výsledky hospodaření amerických firem, které předčily očekávání analytiků a  utlumily údaje o zpomalení tempa růstu největší ekonomiky světa.

Článek

Na růstu se významně podílela informace, že prodej jedné ze svých součástí zvažuje společnost Alcoa, největší producent hliníku na světě. Akcie firmy jsou zastoupeny v bázi Dow Jonesova indexu, takže jejich pětiprocentní růst se odrazil i v růstu indexu.

"Dosažení hranice 13 tisíc bodů nemá žádný podstatný význam, ale psychologicky jde o určitý milník. Jakmile se jednou přes tento milník dostanete, již myslíte na další - na 14 tisíc," komentoval středeční rekord Tom Sowanick, analytik společnosti Clearbrook Financial LLC.

Co je Dow-Jonesův index?

  • Dow-Jonesův index (Dow Jones Industrial Average; DJIA) je nejrozšířenější a nejznámější světový burzovní index. Počítá se každý den podle kurzů akcií 30 vybraných podniků a společností (blue chips), jako například Boeing, Coca-Cola, General Motors, Hewlett-Packard, McDonald's, Microsoft, IBM, Pfizer, Procter & Gamble, Wal-Mart nebo Walt Disney.
  • DJIA je pojmenován podle amerického novináře a zakladatele listu Wall Street Journal Charlese Dowa a statistika Edwarda Jonese, kteří v roce 1882 založili společnost Dow Jones and Company, vydávající finanční bulletiny.
  • Index byl poprvé zveřejněn 26. května 1896. Původně zahrnoval pouze 12 akcií včetně společnosti General Electric, která se jako jediná v tomto indexu nachází dodnes. V roce 1916 byl DJIA rozšířen na 20 akcií a v roce 1928 na 30 akcií.

Relativně dlouho indexu trvalo, než se dostal z 11 000 na 12 tisíc bodů. Nad jedenáctitisícovou hranicí se podle ČTK ocitl 3. května 1999, takže k překonání tisícovky potřeboval více než sedm let. Hlavní příčinou byl výprodej na akciových trzích v letech 2000 až 2003, který se dostavil jako reakce na splasknutí takzvané bubliny internetových akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám