Hlavní obsah

Škromach: reforma zdvojnásobí počet chudých

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální reforma, kterou připravil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) jako součást reformy veřejných financí, je pro ČSSD jako celek nepřijatelná. Podle soc. dem. nejde o reformu, ale škrty, které povedou ke zvýšení chudoby na dvojnásobek.

Článek

Prohlásil to stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach. "Je to soubor opatření, který míří k demontáži sociálního systému a sociálního státu. Je to krok, který poškozuje poctivé lidi práce, lidi, kteří jsou ochotni pracovat i za minimální mzdu, kteří řádně pečují o rodiny s dětmi," uvedl.

"Je to naprostý paskvil, zmetek, který vede pouze k tomu, že se zdvojnásobí počet lidí v chudobě," dodal Škromach. Nyní podle ČTK žije na úrovni chudoby osm procent občanů ČR.

O přídavek přijde přes dvacet procent rodin

Škromach kritizoval, že přes 20 procent rodin se středními příjmy má přijít o nárok na přídavky na děti. Třírychlostní rodičovská, kterou hodlá Nečas zavést, zase podle Škromacha povede k tomu, že "každá rodina, ať už si vyberte jakýkoliv režim pro výplatu rodičovského příspěvku, ponechá státu sto až dvě stě tisíc korun".

Podle vládního návrhu má rodič při dvouleté rodičovské dostávat 11 400 Kč měsíčně, při tříleté 7600 korun a při čtyřleté 3800 korun. Dnes je rodičovský příspěvek 7582 korun a může se vyplácet až do čtyř let věku dítěte.

Podle Škromacha je paradoxní, že na jedné straně vláda navrhuje snížení daní u právnických osob až na 19 procent.

"Bohatým dát, chudým vzít"

"Toto snížení znamená v příjmech rozpočtu výpadek 30 mld. Kč. Je to možná těch 30 miliard, které chce vláda ušetřit na sociálně potřebných, na rodinách s dětmi, na důchodcích a na lidech se zdravotním postižením. To považujeme za farizejské," uvedl Škromach s tím, že "vláda neumí nic jiného než rozdávat bohatým a chudým brát".

Vláda dále mimo jiné navrhuje snížení porodného ze 17 760 Kč na 15 000 korun a za další dítě na 13 000 Kč, zrušení pohřebného pro většinu občanů, snížení přídavku na děti pro rodiny s nízkými příjmy, omezení nároku na sociální příplatek, neproplacení prvních tří dnů nemoci, zrušení automatických valorizací životního a existenčního minima a zavedení stropů na odvody sociálního a nemocenského pojištění.

ČSSD by byla ochotna o některých krocích reformy jednat, pokud by nebyly předloženy jako jeden balík. Např. by šlo o strop na odvody nemocenského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám