Hlavní obsah

Poplatky za výběry v cizině brzy skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ačkoli je Česko již tři roky členem EU, převedení peněz do banky v jiné zemi Unie přijde mnohdy i na stovky korun. Výraznou přirážku platíme v cizině i za výběr z bankomatu. Přítrž by tomu měl udělat jednotný evropský platební prostoru (SEPA), jehož vznik v úterý schválil Evropský parlament. Systém má postupně od 1. ledna příštího roku vést ke zlevnění finančních služeb v celé EU.

Článek

K platnosti nové směrnice již není potřeba souhlas členských států, které nové nařízení posvětily koncem března. Nyní budou mít jednotlivé země čas do listopadu 2009, aby směrnici převedly do národní legislativy.

Největší změnu občané Evropské unie poznají zřejmě při placení bankovních poplatků. Převedení peněz do některé ze zahraničních bank by po uvedení SEPA v praxi mělo stát zhruba stejně jako převod v rámci jedné země.

Podobné to bude i u platebních karet. Pokud český turista v současnosti vycestuje například do Francie, zaplatí za výběr z tamního bankomatu nemalé částky. Nová směrnice však počítá s tím, že poplatky by se neměly příliš lišit od poplatků za výběr z domácího bankomatu. Mohl by se tak stát záležitostí několika málo korun, namísto desetikorun až stokorun.

Obě hlavní karetní asociace, MasterCard a Visa, jsou již od počátku letošního roku připraveny na přechod na SEPA a jejich produkty jsou tak s tímto systémem kompatibilní, uvedly firmy.

Platby se významně zrychlí

Podle studie společnosti MasterCard z března by vznik Jednotné evropské platební zóny měl podpořit další využívání platebních karet. Čtyři pětiny respondentů průzkumu společnosti by totiž chtěly využívat svoji kartu kdekoliv v Evropě tak, jak to činí ve své zemi. Na rozdíl od ČR totiž existují dosud v řadě evropských zemí, například i Německu, lokální značky platebních karet, které lze využívat pouze v dané zemi.

EU počítá s tím, že díky SEPA ročně ušetří 490 miliónům evropských spotřebitelů a podnikům asi 50 miliard eur, tedy 1,4 biliónu korun. Jednotný platební trh však nepovede jen ke zlevnění plateb, ale i k jejich zrychlení. V současnosti je například v Česku lhůta pro platby do zahraničí šest dnů, nově to bude pouze jeden den od podání příkazu.

Rozšíří se nabídka spotřebitelských úvěrů

Podle mluvčí České spořitelny Kláry Gajduškové je zatím předčasné určit, jaký bude mít nová regule faktický dopad na služby klientům a případně poplatky. "Nicméně, možnost placení z jediného účtu v ČR i do zahraničí je již dnes běžnou součástí nabídky, stejně tak používání mezinárodní platební karty umožňuje nakládání s prostředky ve kterékoli zemi v EU i mimo ni," dodala.

SEPA byl měla zjednodušit život nejen podnikům, ale i takzvaným nebankovním subjektům. Firmy, které poskytují splátkový prodej (například GE Money Multiservis, Cetelem či Home Credit), budou moci bez problémů podnikat i za českými hranicemi. Platit to bude však i opačně, což by mohlo na český trh nebankovních subjektů přivést nové společnosti ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám