Hlavní obsah

Rekordní transakce: Barclays kupuje banku ABN Amro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/AMSTERDAM

Britský finanční ústav Barclays převezme za zhruba 67 miliard eur (asi 1,9 biliónu Kč) svého nizozemského rivala ABN Amro. V bankovním sektoru jde o největší akvizici všech dob a o jednu z nejvýznamnějších transakcí vůbec. Sloučená banka bude mít centrálu v Amsterodamu a v celém světě na 47 miliónů klientů.

Článek

Součástí dohody je i prodej banky LaSalle, kterou má ABN Amro v Chicagu. Banku získá finanční ústav Bank of America, který za ni zaplatí zhruba 21 miliard dolarů. Dokončení této transakce ale závisí na tom, že Barclays nejprve převezme ABN Amro, což se očekává nejpozději ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Fúze bude provedena akciovým převodem, kdy každý majitel jedné akcie ABN dostane 3,225 akcie Barclays. Jedna akcie ABN Amro byla oceněna na 36,25 eura, a to včetně dividendy, kterou akcionáři teprve dostanou. Barclays tak bude nakonec kontrolovat asi 52 procent sloučeného subjektu, který se bude jmenovat Barclays Plc.

Výkonný ředitel banky Barclays John Varley a prezident Bob Diamond si funkce udrží i v rozšířené skupině, zatímco předsedou správní rady bude Arthur Martinez z ABN Amro. Podnikání banky se bude řídit britským právem a hlavní dozor na činností ústavu bude mít britský Úřad pro finanční služby (FSA).

Sloučením by měly být oba finanční ústavy schopny do roku 2010 ušetřit asi 3,5 miliardy eur ročně. Transakce si ale vyžádá i propouštění, takže z banky by mělo odejít asi 23 600 zaměstnanců, z toho asi 10 800 v pobočkách v zahraničí.

Největší fúze v historii (v miliardách USD):
PořadíČástkaDatumOborFúzující společnost
1.172,2únor 2000mobilní komunikaceVodafone Airtouch + Mannesmann AG
2.112,1leden 2001médiaAmerica Online + Time Warner
3.111,8červen 2000farmaciePfizer + Warner- Lambert
4.90,9duben 2007bankyABN Amro + Barclays
5.85,6prosinec 1999ropný průmyslExxon + Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám