Hlavní obsah

Ropné bohatství Iráku je zřejmě větší, než se čekalo

LONDÝN

Irák zřejmě leží na mnohem větším ropném bohatství, než se původně předpokládalo. Zatímco nyní se rezervy černého zlata v této zemi odhadují na 116 miliard barelů a jsou třetí největší na světě, v západní poušti by se podle analýz geologických údajů mohlo ukrývat dalších 100 miliard barelů. Pokud se zpráva potvrdí, Irák se po Saúdské Arábii stane co do ropných zásob světovou dvojkou.

Článek

Napsal to britský list The Financial Times s odvoláním na zprávu konzultační společnosti IHS. Ta rovněž odhaduje, že během pěti let by se v případě přílivu zahraničních investic mohla irácká těžba ropy zvýšit z nynějších necelých dvou miliónů barelů denně na čtyři milióny barelů. Irák by se tím dostal do první pětky světových ropných těžařů.

Magnátům se sbíhají sliny, ale bojí se rebelů

Těžební náklady v Iráku jsou nízké, zejména ve srovnání s rozvojem podmořských polí, a podle IHS se pohybují pod dvěma dolary na barel. Rozvoj těžby však v zemi naráží na nepříznivý stav bezpečnosti. "Je jasné, že bezpečnostní situace je velmi špatná, avšak když se podíváme na příležitosti pod povrchem, nic takového jinde neexistuje," řekl Ron Mobed z IHS.

Ze 78 iráckých ropných polí, které vláda registruje jako komerčně využitelné, se nyní těží na 27. Dalších 25 se k produkci připravuje a dalších 26 na rozvoj teprve čeká. Irácká vláda odhaduje, že tato pole budou na investicích ze zahraničí potřebovat 20 až 25 miliard dolarů.

O vstup do ropné těžby v Iráku projevily zájem téměř všechny přední světové ropné koncerny a řada menších firem. Jediné nové kontrakty se zahraničními firmami však byly uzavřeny v relativně klidném Kurdistánu na severu Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám