Hlavní obsah

Evropská komise ztrestala pivovarnický kartel

– BRUSEL
Novinky, los

Pokutou v celkové výši 273,7 miliónu eur (7,7 miliardy korun) potrestala Evropská komise kartelovou dohodu několika evropských pivovarníků. Podle Bruselu si Heineken, Grolsch, Bavaria a InBev měly domlouvat cenovou politiku na nizozemském trhu. Právě Inbev, vlastník českých Pivovarů Staropramen, ale nakonec úřadům vše oznámil, a proto vyvázl bez trestu.

Článek

Nejvyšší pokutu - téměř 220 miliónů eur (asi 6,2 miliardy korun) - má zaplatit pivovarnická skupina Heineken. Grolschi Brusel vyměřil trest zhruba 31,6 miliónu eur a Bavarii 22,8 eur.

"Je nepřijatelné, aby se hlavní dodavatelé piva předem domluvili a parcelovali si mezi sebou trh. Nejvyšší vedení těchto pivovarů moc dobře vědělo, že jejich chování je nezákonné, ale přesto se ho dopouštělo a pokoušelo se maskovat stopy," řekla eurokomisařka Neelie Kroesová.

Zástupci pivovarů se podle ní scházeli v restauracích, hotelech a barech a svá jednání označovali konspiračními názvy.

Nizozemský případ není první kauzou pivního kartelu, který komise odhalila. Před několika lety se EK podařilo odkrýt údajný kartel v Belgii, Francii a v Lucembursku. Kroesová podle ČTK navíc nevyloučila, že jsou vyšetřovány další případy. Na otázku, zda se vyšetřování týká i Česka, však odmítla odpovědět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám