Hlavní obsah

Wolfowitz nehodlá opustit křeslo šéfa Světové banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Šéf Světové banky Paul Wolfowitz, obviněný z protežování své přítelkyně, míní ve funkci i přes sílící kritiku zůstat. Rozřešení aféry však ponechává na úvaze Rady výkonných ředitelů banky. Výkonná rada banky přislíbila, že v záležitosti bude urychleně konat.

Článek

"Toto je důležitá práce a já v ní hodlám pokračovat," prohlásil na nedělní tiskové konferenci Wolfowitz.

Kolem prezidenta Světové banky a bývalého náměstka Pentagonu se rozhořel skandál poté, co vyšly najevo důkazy, že své přítelkyni z banky, Shahe Ali Rizové, prosadil dočasným přeložením na ministerstvo zahraničí takové zvýšení platu, že bere více než šéfka diplomacie Condoleezza Riceová. [celá zpráva]

Wolfowitz se ještě týž den na setkání se zaměstnanci omluvil, dočkal se ale jen pískotu.

Aféra šéfa Světové banky zastínila také víkendové pololetní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu. Na pořadu jednání byla přitom mimo jiné liberalizace světového obchodu, finanční pomoc rozvojovým zemím nebo míra korupce ve světě.

Výkonná rada Světové banky se bude kauzou svého prezidenta ještě zabývat.

Wall Street Journal: Obvinění jsou součástí mocenské hry

List Wall Street Journal v pondělí píše, že obvinění vznášená proti prezidentu Světové banky Paulu Wolfowitzovi kvůli dva roky starému údajnému protěžování přítelkyně jsou mocenskou hrou zaměstnanců Světové banky. Podle deníku se ukazuje, že některé informace použité k Wolfowitzově diskreditaci byly nepravdivé.

Především se nezakládá na pravdě tvrzení, že Wolfowitz protežoval svou přítelkyni Sahu Rizaovou bez konzultace s příslušným výborem banky, jak to minulý týden tvrdil britský list Financial Times. Sám tento list v pondělí připoustil, že etický výbor banky doporučil Wolfowitzovi v červenci 2005 jako vhodné řešení nabídnout Rizaové povýšení.

Wolfowitz byl jmenován do čela banky v době, kdy tam již Rizaová pracovala a sám Wolfowitz při nástupu do funkce v srpnu 2005 o svém vztahu vedení banky informoval. Nabídl se také, že se rozhodování v její věci vzdá.

Ustavený etický výbor banky pak dospěl k závěru, že vztah s Rizaovou zakládá konflikt zájmů a že Rizaová bude muset z banky odejít. Výbor ovšem také doporučil, aby Wolfowitz sám dohlédl na to, aby Rizaová dostala jiné místo; Wolfowitz se pak v souladu s tím postaral o to, aby získala místo na ministerstvu zahraničí USA, kde on sám byl předtím náměstkem.

Anketa

Myslíte si, že by měl Paul Wolfowitz skončit v úřadu prezidenta Světové banky?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 678 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám