Hlavní obsah

První blok Temelína bude stát asi ještě týden

PRAHA

První blok jaderné elektrárny Temelín bude mimo provoz nejspíš ještě jeden týden. Blok byl odstaven o víkendu, když energetici zjistili zvýšenou vlhkost ve sběracím zařízení generátoru v nejaderné části elektrárny.

Foto: Archiv, Právo
Článek

Rozebrání a vysušení sběrače mělo původně trvat dva až tři dny. Zařízení ale nakonec odvezou a zprovozní technici plzeňské Škody Power. Uvedl to mluvčí Temelína Milan Nebesář s tím, že druhý blok dodává energii bez omezení.

První blok Temelína je mimo provoz od konce ledna, a to kvůli výměně čtvrtiny paliva. Potíže nastaly s palivem od americké firmy Westinghouse. V reaktoru se totiž některé palivové soubory deformují více, než se původně předpokládalo.

Blok měl být uveden do provozu na konci března, pak ale při tlakové zkoušce uniklo asi 1000 litrů mírně radioaktivní vody a odstávka se prodloužila.

Kriticky se k dalšímu odkladu uvedení do prozovu vyjádřili rakouští odpůrci elektrárny. Tvrdí, že jde již o 102. poruchu v Temelíně, kterou se provozovatel neúspěšně pokusil zamlčet.

Reklama

Související témata:

Související články

Protitemelínské sdružení zažalovalo ČEZ

Odpůrci Temelína stupňují tlak. Občanské sdružení "V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín" podalo v pondělí žalobu na ČEZ pro údajné porušení atomového...

Výběr článků

Načítám