Hlavní obsah

Odbory ve Škodě Auto jdou do stávky

Právo, Novinky, ČTK, Radek Plavecký
MLADÁ BOLESLAV

Odboráři mladoboleslavské Škody Auto budou v úterý stávkovat. Jednání o platech totiž zkrachovala. Odbory na čtvrteční podnikové radě odmítly poslední nabídku společnosti na růst mezd. Nabídka zaměstnancům zaručovala třináctiprocentní nárůst platů. Odbory však nesouhlasí s inflační doložkou.

Článek

Firma nabízí proplácet inflaci od tří procent, odbory chtějí proplácet inflaci celou. Pokud firma nepřijde s lepší nabídkou, vypukne v úterý stávka. Potvrdil to předseda firemních odborů Jaroslav Povšík. "Cílem stávky by bylo co nejméně zatížit lidi a co nejvíce poškodit firmu," řekl Povšík.

Mluvčí Škodovky Jaroslav Černý řekl, že firma obdržela stanovisko odborů a nyní ho musí projednat představenstvo. Zda to bude do úterý, neuvedl. Automobilka zaměstnává přes 26 000 lidí. Průměrná měsíční mzda u dělnických profesí je 22 000 korun.

Odbory pravděpodobně vstoupí rovnou do časově neomezené stávky. Stávkovat by se mělo dvě a půl hodiny na každé ze tří směn. Vzhledem k pásovému provozu, by to podle Povšíka zastavilo výrobu ve Škodovce na celý den.

"Buď to zabalíme, anebo budeme stávkovat tak dlouho, dokud se nedobereme nějakého konce," prohlásil Povšík. Řekl také, že se nebojí přesunutí výroby jinam: "Jestliže někdo vyhrožuje přesunutím výroby na východ, tak je to velmi zbabělé a neměl by dělat manažera."

Podle něj odbory cítí vysokou podporu především od dělníků z linkových provozů. Některým zaměstnancům z vyšších příjmových skupin se ale současný návrh firmy zdál dobrý, řekl Povšík ČT24.

"Firma nabídla růst tarifní části mzdy o 10%, jednorázový roční bonus ve výši 10 tisíc korun, ovšem při růstu hospodářské výsledku by rostl i tento bonus. Dále navýšení příspěvku na penzijní pojištění z 300 na 400 korun měsíčně, a další zvýšené příplatky, po jejichž sečtení by se průměrná měsíční hrubá mzda zvýšila a všem zaměstnancům bez nejvyššího managementu ze současných 27 tisíc korun na 30 500 Kč," řekl Právu člen představenstva Martin Jahn.

Odboráři chystají i protestsongy

Odboráři také chystají v Mladé Boleslav ohlušující pískot, skandování hesel a protestsongy. "Stejně jako před dvěma lety bychom obsadili prostranství kolem sídla společnosti," potvrdil včera Právu mluvčí odborů Jiří Hašek.

Členové odborů a další zaměstnanci nafasují před stávkou píšťalky, modré vesty, odznaky nebo čepice s nápisem OS Kovo, přichystají si bubny, řehtačky či transparenty s hesly jako "Važte si víc naší práce, vy auta neděláte!" nebo "Za kvalitní práci kvalitní odměnu" a pak se vydají k sídlu firmy zvanému Pentagon.

Hlavní události letošního vyjednávání
29. ledna - Začala jednání mezi odbory a vedením společnosti Škoda Auto o výši mezd. Předseda odborářů prohlásil, že bude žádat dvouciferný růst mezd.
8. února - Vedení automobilky uvedlo, že chce zvýšit svým zaměstnancům tarifní mzdy v průměru o 6,1 procenta na období od 1. dubna 2007 do 31. března 2009. Zároveň nabídlo jednorázový bonus ve výši 6600 korun pro letošní rok. Odbory naproti tomu navrhly zvýšení tarifů v průměru o 17 procent a pouze jednoroční dohodu do 31. března 2008. Spolu s dalšími požadavky odborů by to znamenalo nárůst celkového objemu mezd o 24 procent.
8. března - Odbory a vedení Škody Auto se dohodly na zvýšení příplatků pro pracovníky v provozech se ztíženým pracovním prostředím. Management nabídl odborům návrh modernizace mzdového systému. Součástí návrhu bylo také navýšení bonusu za loňský rok na 8000 korun a zvýšení příspěvku na penzijní připojištění.
13. března - Automobilka ustoupila od zavedení nového mzdového systému, který by výrazně posílil pohyblivé složky mzdy. Byla dosažena dohoda o zvýšení příplatku za práci v noci a vyšším odstupném při propuštění z organizačních důvodů. Firma také zvýšila půjčky na pořízení bydlení.
19. března - Odboráři zahájili sérii půlhodinových informačních mítinků na podporu svých mzdových požadavků. Výroba nebyla narušena.
26. března - Škoda Auto zvýšila nabídku na růst tarifních mezd na 7,5 procenta. Při započtení nárůstu dalších složek mezd by to podle firmy představovalo zvýšení mezd o více než deset procent. Odbory nabídku podniku označily za nevýrazný posun.
2. dubna - Vedení automobilky přišlo s návrhem navýšení tarifů o 7,5 procenta od letošního 1. dubna a dalšího růstu o 2,5 procenta od 1. dubna 2008. Podle Škody Auto by si po započítání dalších složek mzdy zaměstnanci v roce 2008 celkově polepšili o 12,5 procenta. Odbory návrh odmítly.
4. dubna - Odbory vstoupily do stávkové pohotovosti.
11. dubna - Firma zvýšila svůj návrh na růst tarifu na deset procent na dva roky. Navíc by zaměstnancům vyplatila roční bonus 10 000 korun. Spolu s dalšími opatřeními by to podle vedení automobilky znamenalo zvýšení platů o 13 procent. Zástupci odborářů připustili, že by byli ochotni přistoupit i na menší, než původně požadovaný sedmnáctiprocentní nárůst tarifů.
12. dubna - Odbory na podnikové radě odmítly poslední nabídku společnosti na růst mezd. Odbory nesouhlasí s inflační doložkou. Firma nabízí proplácet inflaci od tří procent, odbory chtějí proplácet inflaci celou. V úterý 17. dubna bude pravděpodobně zahájena časově neomezená stávka.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám