Hlavní obsah

Podnikatelů letos znovu ubylo

PRAHA

Počet podnikatelů v Česku se v letošním roce znovu mírně snížil. Počet osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, klesl do konce března o 3 000 na 901 tisíc. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení.

Článek

V roce 2006 se počet podnikatelů snížil o 7 000, o rok dříve o 35 000.

"Pokles počtu podnikatelů není nijak dramatický, z celkových 900 000 tvoří úbytek přibližně tři promile. Jde navíc převážně o firmy, které ukončily svoji činnost ke konci roku, což je běžné především kvůli administrativě," komentoval statistiku prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Počet podnikatelů, kteří jsou povinni platit zálohy na důchodové pojištění, klesl na 701 000. Koncem prosince jich bylo 709 000, v roce 2004 pak 750 000. Počet podnikatelů, jež si platí nemocenské pojištění, se snížil na 218 000. "To je podstatné zjištění, že OSVČ, které si platí nemocenské pojištění, je přibližně jen čtvrtina. Zbývající živnostníci a podnikatelé řeší tuto otázku prostřednictvím komerčního pojištění nebo vytvářením rezerv pro případ nemoci," upozornil Drábek.

Podnikatelů, kteří si platí nemocenské pojištění, podle něj ubylo proto, že se nemocenské pojištění nevyplácí. Nemocenské pojištění je prý mezi podnikateli vnímáno spíše jako další druh daně než jako pojištění. Stát by se měl tímto problémem podle Drábka začít zabývat. Potvrzuje to i nemocnost mezi zaměstnanci, kde podle statistik jsou nejčastěji nemocní, resp. nejčastěji pobírající nemocenské dávky, nižší příjmové kategorie zaměstnanců, poznamenal Drábek.

Česko je podle statistiky Eurostatu z loňského října první zemí v EU co do vlivu živnostníků na ekonomiku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Podnikatelé: České platy jsou příliš vysoké

Čeští podnikatelé by nejraději šetřili na svých zaměstnancích. Domnívají se totiž, že mzdy v Česku jsou příliš vysoké a že právě platy jsou faktorem, jenž...

Výběr článků

Načítám