Hlavní obsah

Škodováci chystají na úterý stávky a protestsongy

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

Ohlušující pískot, skandování hesel, protestsongy a ucpané ulice se dají čekat příští úterý v Mladé Boleslavi. Pokud se ani ve čtvrtek nedohodnou odboráři s vedením automobilky Škody Auto na růstu mezd, mladoboleslavskou hlavní třídu Václava Klementa zaplaví modrá odborářská vlna při výstražné tříhodinové stávce.

Článek

"Stejně jako před dvěma lety bychom obsadili prostranství kolem sídla společnosti," potvrdil Právu mluvčí odborů Jiří Hašek.

Členové odborů a další zaměstnanci nafasují před stávkou píšťalky, modré vesty, odznaky nebo čepice s nápisem OS Kovo, přichystají si bubny, řehtačky či transparenty s hesly jako "Važte si víc naší práce, vy auta neděláte!" nebo "Za kvalitní práci kvalitní odměnu" a pak se vydají k sídlu firmy zvanému Pentagon.

"Přídej se k nám" bude znít městem

Nad hlavami tisíců lidí tak stejně jako v roce 2005 nejspíš zazní i odborářské Přidej se k nám! Do ampliónů budou nejspíš předáci hřmotně provolávat hesla označující vedení automobilky za líné čuníky vozící svá pozadí ve služebních limuzínách, na což zaměstnanec velmi dobře slyší a ochotně aplauduje.

Kolemjdoucí příliš nesouhlasí

Z oken Pentagonu při poslední stávce jen nenápadně vykukovaly hlavy administrativních pracovníků a středního managementu a lidé přihlížející obrovské manifestaci si mnohdy také mysleli své. "Jestli tou almužnou myslí škodováci plat kolem 25 tisíc, tak ať to zkusí ve školství, tam nemají ani republikový průměr. Lidi u pokladny v obchodě mají stejné vzdělání jako u pásů v automobilce, stejnou otročinu, ale platy třetinové," namítali kolemjdoucí.

Protestní píseň Na Pentagon

Vážení, co máte auto služební, jste v Pentagonu schovaní       

a předstíráte práci, tohle známe!

Máte svý vysoký platy smluvený, zkuste to jednou jako my

za almužnu žít, tak se máme!

Refrén:

Hej, hej, personální šéfe

Hej, hej, jdou za tebou dělníci

Hej, hej, nejsme tady sami

Hej, hej, jsou tady i technici

Vážení, co si hrajete na pány, nemáte asi tušení

kdo Vás vlastně živí, jsme to my!

Tak povolte otěže firmou řízený, zůstaňte s námi na zemi

oceňte naši práci, tohle chceme!

Refrén:

Hej, hej, v právu máme zastání

Hej, hej, budeme se rvát

Hej, hej, odbory nás ochrání

Hej, hej, nebudeš se smát

Vážení koukněte z oken ze schodů,

máme tu velkou oporu

těch co s námi táhnou, proti Vám!

Jeden z pracovníků Škoda Auto ale požadavky na růst platů hájil. "Chyba není, že my máme platy vyšší, chyba je, že ve státním školství mají platy nízké, kvůli tomu se ale na nás nemůžou dívat špatně," hájil technický pracovník automobilky vyšší platy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám