Hlavní obsah

Tlustý chce změny v reformě, jinak ji nepodpoří

PRAHA

Poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý v neděli v televizní debatě na Primě pohrozil, že pokud kabinet neudělá v návrhu reforem některé změny, zákon ve Sněmovně nepodpoří.

Článek

Tlustý požaduje hlavně to, aby výsledná reforma vedla ke zjednodušení daňového systému a daňového přiznání. Návrh ale podle něj k ničemu takovému nevede.

"Pokud by se odstranění chyb nepovedlo, tak myslím, že každý pochopí, že já se pod tohle podepsat nemůžu," dodal Tlustý.

Podle ministr financí Miroslava Kalouska trvá Tlustý na jediném scénáři, který je volebním programem ODS. "Ten je v současné situaci bilance veřejných rozpočtů na straně jedné a v současné politické situaci prostě nerealizovatelný," řekl ministr.

Tlustý je tvůrcem reformy, s níž šla ODS do červnových voleb. Snažil se ji prosadit jako ministr financí v první Topolánkově vládě, která ale nedostala důvěry Sněmovny, a tak měla krátké trvání. Jeho reforma byla postavena na rovné dani.

To bylo pro nynější koaliční partnery ODS nepřijatelné, reformu tak znovu vytvořil nynější ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Nejvýznamnějšími změnami jsou škrty v sociální oblasti a také sjednocení daně z příjmů na 15 procent.

Premiér Mirek Topolánek s úspěchem reformy spojil existenci svého kabinetu. Koalice má ve Sněmovně 100 hlasů. Tlustého nesouhlas tak může zkomplikovat kabinetu existenci. Poslanec Jan Klas už navíc dal tento týden najevo, že normu podpoří jen pokud s ní bude souhlasit Tlustý.

Opoziční ČSSD a KSČM už daly najevo, že vládní návrh nepodpoří.

Inflace tři procenta

S Vlastimilem Tlustým na Primě debatoval tvůrce reformy, ministr financí Miroslav Kalousek. Řekl, že reformy by měla zvednout inflaci na tři procenta. česká národní banka před jejím zveřejněním odhadla růst spotřebitelských cen v roce 2008 na 2,8 až 4,2 procenta. Letos předpokládá inflaci 2,4 až 3,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám