Hlavní obsah

I Česko musí kvůli změnám klimatu změnit chování

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Pouhé omezování emisí skleníkových plynů nestačí, na řadě jsou hlubší změny chování. Chce-li Česko úspěšně čelit dopadům globálního oteplování, čeká ho řada adaptačních kroků, jež zmírní dopady klimatických změn na jeho území. To je podle českého klimatologa Jana Pretela jedno z klíčových poselství světové konference o dopadech oteplování, jež dnes končí v Bruselu.

Článek

"Kromě technických kroků proti skleníkovým plynům je třeba zavádět také adaptační opatření," upozornil Pretel, který se účastní jednání v Bruselu. Postupující oteplování totiž nese změny, jež se "budou promítat na všechny kontinenty a na většinu oceánů" - neunikne jim ani Evropa , a s ní pochopitelně Česko. Rozsah a dopad těchto změn má popsat zpráva, jejíž konečné znění se v Bruselu připravovalo ve čtvrtek dlouho do noci.

Zlepšit hospodaření s vodou

Jako příklad pro adaptační opatření Pretel uvedl vodní srážky: Česko jich nebude mít méně než dosud, jako některé jiné části světa. Změní se však režim srážek: "Jejich rozložení bude velmi různorodé, spadnou ve velmi silných, přívalových deštích, jež půda nebude schopna pohltit. Proto je nutné lépe hospodařit s krajinou, obnovovat remízky, vytvářet přírodní rezervoáry vody a podobně," upozornil český expert.

To je podle něj způsob, jak mohou Češi už v krátké době omezit dopady oteplování na svou zemi - a to i navzdory hrozícímu návratu středomořského klimatu, jež tu bylo před půl miliónem let.

Důelžitá bude včasná adaptace

Adaptace je také způsob, jak rychle dosáhnout viditelných výsledků v boji s oteplováním. "Snížením emisí nelze zabránit dopadům oteplování, protože skleníkové plyny zůstanou v atmosféře desítky nebo stovky let. I když tedy uzavřeme 'kohoutky' pro emise už dnes, dostaví se výsledky až za desítky let, zatímco u adaptačních opatření je uvidíme už příští rok nebo napřesrok," vysvětlil Pretel. Boj proti emisím navíc není nijak snadný, jak ukazují poslední statistiky EU: přestože by emise v Unii měly klesat, ukazuje se, že v roce 2006 naopak vzrostly.

Praktická opatření proti klimatické změně však nemůže nadiktovat ani OSN, ani Praha. "Je to regionálně značně proměnlivé: co se hodí v jižních Čechách, nemusí fungovat na Liberecku, nebo na Ostravsku. Chce to jít do regionů, mluvit s lidmi," soudí český expert. Podle něj tu má ústřední vláda jediný, ale klíčový úkol: dát podnět pro adaptační aktivity, podporovat je finančně i politicky. "Z hlediska vážnosti by se mělo úsilí o adaptaci na oteplení dostat na úroveň boje proti emisím," shrnul klimatolog.

Dopady se budou v regionech lišit

Dopady oteplování se podle něj projeví celosvětově, jejich konkrétní projevy však budou regionálně velmi proměnlivé. "Nelze říci, že Evropa bude postižena stejně jako Afrika. I v rámci jednoho kontinentu bude spektrum postižení různé. Dopady oteplování se však projeví ve většině sektorů lidské činnosti: ve vodním hospodářství, což je nejvíce ohrožená složka, ale také v zemědělství a v lesnictví.

Změní se i rozložení přirozených ekosystémů - ty se budou posouvat dál na sever a do větších výšek. Existují oblasti, kde mohou některé druhy vyhynout. Změní se rozložení srážek - na severu jich bude přibývat, blíž k rovníku jich naopak ubude," popsal globální dopady klimatické změny Pretel.

Reklama

Související články

Vědci varují: klimatizace otepluje města

Klimatizace je v letních měsících záchranou pro řadu zaměstnanců městských kanceláří. Jenže zatímco interiér výkonné stroje ochladí, do okolí produkují velké...

Výběr článků

Načítám