Hlavní obsah

Žalobkyně zrušila stíhání exnáměstka Prouzy

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Dozorová státní zástupkyně zrušila trestní stíhání bývalého náměstka ministra financí Tomáše Prouzy, který byl v únoru obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Podle původního názoru policie v rozporu se zákonem podepisoval za ministerstvo smlouvy na povolení provozu loterijních videoterminálů.

Článek

"Státní zástupkyně vyhověla stížnosti pana Prouzy proti jeho obvinění a toto trestní stíhání zrušila. Za současné důkazní situace jsme neshledali, že by pan Prouza mohl být pachatelem trestného činu. Nyní je tedy věc opět ve stadiu prověřování," řekla ve čtvrtek Právu šéfka státního zastupitelství v Praze 1 Jana Herzegová. Doplnila, že dozorující žalobkyně po zrušení Prouzova stíhání uložila policistům provést ještě další úkony v rámci šetření případu.

Někdejší podřízený Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ministerstvu financí Prouza od počátku jakoukoli vinu popíral a své trestní stíhání nechápal, podle svých slov postupoval podle zákona. Původně obviněnému náměstkovi hrozilo, že v případě soudní dohry a uznání viny může skončit ve vězení na šest měsíců až tři roky.

"Nerozumím, na jakém základě to obvinění vzniklo. Povolení bylo vydáno na základě zákona, bylo podložené posudkem soudních znalců. Naprosto stejná povolení vydávali moji předchůdci i lidé, kteří po mně nastoupili," řekl na konci března Právu Prouza.

Bývalý náměstek v době svého působení na ministerstvu podepisoval povolení na provoz videoterminálů, což jsou v podstatě výherní automaty nové generace. Zákonnost udělovaných povolení nyní prošetřují policisté. Na videoterminály se totiž vztahují jiná pravidla než na klasické výherní automaty a podle některých lidí ministerstvo právě povolováním jejich provozu porušovalo zákon. Prouza s tím ale nesouhlasí, resort financí prý takové právo měl.

Nejvíce videoterminálů, zhruba 1000, vlastní společnost Sazka, která si prý od nich slibuje zaplacení investic do stavby a provozu Sazka Areny. Kromě Sazky mají údajně licenci také sázková kancelář Synot a dalších osm firem.

Prouza ale nebyl jediným na ministerstvu, kdo licence podepisoval. Hovoří se také o bývalém náměstkovi Jaroslavu Šulcovi či někdejšímu šéfovi státního dozoru nad sázkovými kancelářemi Michalu Moravském.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám