Hlavní obsah

S podporou reformy váhá více koaličních poslanců

PRAHA

K bývalému ministru financí a poslanci Vlastimilu Tlustému (ODS) se s pochybami o reformě daní a sociálního systému přidali další zákonodárci. Tlustého stranický kolega Jan Klas řekl, že pokud pro reformu nezvedne ruku Tlustý, neudělá to ani on.

Článek

"Pro mě je otcem a garantem reforem Vlastimil Tlustý, objížděl jsem s ním středočeská náměstí a rozdával materiály, které vypočítal, nedokážu si představit, že bych hlasoval jinak než Vlastimil Tlustý," řekl Klas. Rozhodne se podle toho, jak Tlustý nynější reformu posoudí.

Ten se už nechal slyšet, že návrh je pouze maketou reformy a z té původní, kterou ODS chystala, toho moc nezbylo. "Ono to vypadá jako reforma ODS, ale žádná reforma ODS to není," řekl.

ČSSD reformu podle očekávání kritizuje

Kabinet bude mít s podporou návrhu problémy i v případě, že přesvědčí všechny koaliční poslance. Ve Sněmovně má pouze 100 hlasů. ČSSD i KSČM už daly najevo, že s reformou nesouhlasí.

Podle ČSSD je reforma jen pro bohaté a vydělají na ní hlavně lidé s příjmy nad 40 tisíc korun měsíčně. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu řekl, že bude znamenat jen zdražení základních potřeb. Pokud kabinet reformy prosadí, očekává pokles reálných mezd až o dvě procenta.

"Reforma je sociálně nespravedlivá, budou se zvětšovat sociální rozdíly," uvedl. Odmítl názor, že na vládním plánu vydělají všichni a přitom se sníží deficit financí. "Tak to prostě fungovat nemůže," soudí.

Výhrady má i Páralová

Další, kdo má s návrhem problémy, je odbornice ODS na sociální problematiku Alena Páralová. Řekla, že navržená daňová reforma se jí příliš nelíbí, ODS by tento plán mohl poškodit. Chápe však, že je potřeba přinést oběť v zájmu koaliční vlády. Naznačila, že její výhrady nejsou tak vážné, aby reformu "potopila".

Nehodlá prý hlasovat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem proti vlastní straně. Většinu předložených změn v sociální oblasti poslankyně přivítala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám